Beli šećer nije najbolji saveznik našeg zdravlja, ali dobra vest je što postoji mnogo zdravijih zamena
Posebno poslednjih godina, kada se čini da je izučavanje uticaja mnogih namirnica na zdravlje na vrhuncu, skreće se pažnja na preteranu konzumaciju belog šećera. Iako je reč o najomiljenijem zaslađivaču na svetu, česta i preterana upotreba može dovesti do bolesti poput dijabetesa, gojaznosti, kardiovaskularnih oboljenja, masne jetre i mnogih drugih.
Da biste očuvali zdravlje, ali i vitku liniju, bolje je koristiti zdravije zamene ove namirnice. Potrebno je samo da odaberete onu koja vam je najukusnija.
Cimet
Cimet ima antivirusna, antifungalna i antibakterijska svojstva, a sve to pomaže da vaše telo bude zdravo i dobro funkcioniše. Istraživači su otkrili da je cimet na prvom mestu među najpopularnijim biljkama i začinima na svetu u pogledu visoko zaštitnih nivoa antioksidansa. Antioksidansi pomažu vašem telu da popravi oštećene ćelije i da se bori protiv slobodnih radikala, što znači manje infekcija i bolesti. Jedna kašičica cimeta dnevno može sniziti nivo lošeg holesterola u krvi. Pored toga, ovaj začin se pokazao kao sjajan regulator nivoa šećera u krvi.
Pročitajte još: Zašto je važan VITAMIN K? Obratite više pažnje na lisnato povrće
Stevija
Ova južnoamerička biljka postala je izuzetno popularna. Mnogi je smatraju najboljim prirodnim zaslađivačem. Verovali illi ne, ova biljka se uzgaja više od 1500 godina, a tek je nedavno postala zastupljenija. U Južnoj Americi ovu biljku nazivaju i "biljkom slatkog meda", slađa je od šećera, ali znatno manje kalorična. NAkon njenog konzumiranja, nivo glukoze u krvi ne skače previše, a posebno je kao zaslađivač omiljena u Japanu.
Med
Med ima niži glikemijski indeks nego šećer, pa kao i kod stevije, nakon konzumiranja, skok glukoze neće biti dramatičan. Visokokvalitetni med sadrži niz važnih antioksidanata, uključujući flavonoide, organske kiseline i fenolna jedinjenja. Posebno je pokazano da med od heljde povećava antioksidativno delovanje u krvi.
Kokosov šećer
Kokosov šećer pravi se od soka kokosovih cvetova. Možete ga naći u formi granula, tabli ili suvih pasti. Kao i prethodne namirnice sa ovog spiska, i on sadrži niži glikemijski indeks nego beli šećer, a sjajan je izvor vitamina i minerala. Zanimljiv je podatak da sadrži duplo više gvožđa, deset puta više cinka i četiri puta više magnezijuma od smeđeg šećera.
Urme
Ovo slatko voće odličan je izvor magnezijuma, gvožđa, vlakana, aminokiselina, ali i brojnih vitamina iz grupe B. Šećer iz urmi prolazi najmanju moguću termičku i druge vrste prerade, pa se i zbog toga smatra znatno zdravijom opcijom od drugih zaslađivača.
Pročitajte još: Dve šoljice zaslađene kafe dnevno pomažu vam da živite duže, tvrdi najnovija studija
Slad
Ječmeni slad, osim neodoljivog slatkog ukusa, može ubrzati metabolizam, ojačati imuni sistem i poboljšati vid. Jedina mu je "mana" što nije pođednako sladak kao beli šećer, ali može biti idealna opcija za one koji nisu ljubitelji previše sladunjavih ukusa.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU