Бели шећер није најбољи савезник нашег здравља, али добра вест је што постоји много здравијих замена
Посебно последњих година, када се чини да је изучавање утицаја многих намирница на здравље на врхунцу, скреће се пажња на претерану конзумацију белог шећера. Иако је реч о најомиљенијем заслађивачу на свету, честа и претерана употреба може довести до болести попут дијабетеса, гојазности, кардиоваскуларних обољења, масне јетре и многих других.
Да бисте очували здравље, али и витку линију, боље је користити здравије замене ове намирнице. Потребно је само да одаберете ону која вам је најукуснија.
Цимет
Цимет има антивирусна, антифунгална и антибактеријска својства, а све то помаже да ваше тело буде здраво и добро функционише. Истраживачи су открили да је цимет на првом месту међу најпопуларнијим биљкама и зачинима на свету у погледу високо заштитних нивоа антиоксиданса. Антиоксиданси помажу вашем телу да поправи оштећене ћелије и да се бори против слободних радикала, што значи мање инфекција и болести. Једна кашичица цимета дневно може снизити ниво лошег холестерола у крви. Поред тога, овај зачин се показао као сјајан регулатор нивоа шећера у крви.
Прочитајте још: Зашто је важан ВИТАМИН К? Обратите више пажње на лиснато поврће
Стевија
Ова јужноамеричка биљка постала је изузетно популарна. Многи је сматрају најбољим природним заслађивачем. Веровали илли не, ова биљка се узгаја више од 1500 година, а тек је недавно постала заступљенија. У Јужној Америци ову биљку називају и "биљком слатког меда", слађа је од шећера, али знатно мање калорична. НАкон њеног конзумирања, ниво глукозе у крви не скаче превише, а посебно је као заслађивач омиљена у Јапану.
Мед
Мед има нижи гликемијски индекс него шећер, па као и код стевије, након конзумирања, скок глукозе неће бити драматичан. Висококвалитетни мед садржи низ важних антиоксиданата, укључујући флавоноиде, органске киселине и фенолна једињења. Посебно је показано да мед од хељде повећава антиоксидативно деловање у крви.
Кокосов шећер
Кокосов шећер прави се од сока кокосових цветова. Можете га наћи у форми гранула, табли или сувих пасти. Као и претходне намирнице са овог списка, и он садржи нижи гликемијски индекс него бели шећер, а сјајан је извор витамина и минерала. Занимљив је податак да садржи дупло више гвожђа, десет пута више цинка и четири пута више магнезијума од смеђег шећера.
Урме
Ово слатко воће одличан је извор магнезијума, гвожђа, влакана, аминокиселина, али и бројних витамина из групе Б. Шећер из урми пролази најмању могућу термичку и друге врсте прераде, па се и због тога сматра знатно здравијом опцијом од других заслађивача.
Прочитајте још: Две шољице заслађене кафе дневно помажу вам да живите дуже, тврди најновија студија
Слад
Јечмени слад, осим неодољивог слатког укуса, може убрзати метаболизам, ојачати имуни систем и побољшати вид. Једина му је "мана" што није пођеднако сладак као бели шећер, али може бити идеална опција за оне који нису љубитељи превише сладуњавих укуса.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ