Oglas
· · Komentari: 0

ZAŠTO JE VAŽNO DA JEDETE LUBENICU? Sadrži ono što nam je na 35+ najpotrebnije, a za liniju i kožu je štit

Bez lubenice je nemoguće zamisliti leto, posebno zato što ona sadrži ono što nam je preko leta najpotrebnije, a za liniju i kožu je štih.

1720610566_shutterstock_2462716451.jpg
Photo:Shutterstock
Oglas

Kada pomislite na hranu koja će vas rashladiti n 35+, lubenica vam možda prvo padne na pamet. Spolaj zelena, iznutra crvena, puca i iz nje cure najlepši sokovi. Savršena za uživanje tokom tropskih dana. Ali mnogi često od nje odustanu zato što je njeno srce veoma slatko. Međutim, ova hrana ima mnogo više koristi za telo nego što se na prvi pogled čini. Smatra se hranom bogatom vodom i hranljivim sastojcima, a smernice za ishranu preporučuju da je leti uključimo u ishranu, čak i kada smo na dijeti.

Koliko ima kalorija i šećera?
Lubenica je niskokalorična. Porcija od 1 šolje lubenice narezane na kockice ima 46 kalorija, 9,4 g šećera i 139 g vode (njen sastav je oko 91 odsto vode), a uz to sadrži kalcijum, gvožđe, magnezijum, kalijum, vitamin C, vitamin A. Lubenica je posebno poznata po svom sadržaju beta-karotena, koji je oblik vitamina A. Kao i drugo voće, lubenica je dobar izvor vitamina C.

Potencijalni benefiti lubenice
Iako je lubenica pretrpela mnoge promene tokom vremena zbog klimatskih promena, mnoga njena svojstva su ista. Lubenica sadrži oko 91 odsto vode, a ovih dana je najvažnije da ostanete hidrirani. Optimalan unos vode održava vašu telesnu temperaturu, vaše zglobove podmazanima, a vašim organima pomaž da pravilno funkcionišu. Uzimanje hrane bogate vodom kao što je lubenica može vam pomoći da postignete svoj dnevni cilj hidratacije.

Puna važnih nutrijenata
Diuretički efekti lubenice i sadržaj kalijuma mogu pomoći u borbi protiv prekomernog unosa natrijuma. Sa 170 mg kalijuma po šoljici, lubenica je samo jedna od ključnih namirnica koja vam može pomoći da obezbedite zdrav unos kalijuma. Iako je poznata po beta-karotenu, lubenica takođe sadrži još jedan karotenoid koji se zove likopen i ima ga u crvenim sortama lubenice. Sam likopen je poznat po svojim mnogim pozitivnim efektima na telo.

Održava kožu zdravom i mladom
Prema studiji iz 2022. godine, antioksidansi poput karotenoida koji se nalaze u lubenici mogu pomoći u zaštiti kože od slobodnih radikala i takođe pomoći u zaštiti lipida kože, što može smanjiti rizik od preranog starenja kože. Pored toga, druga istraživanja su pokazala da povećanje unosa vode u ishrani može pomoći u poboljšanju hidratacije i elastičnosti kože.

Sensa 

Bonus video: 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas