Lubenica i dinja nezaobilazni su deo svakog leta i jedna su od glavih asocijacija na tople dane.
Ne možemo reći da bar jednom nismo diskutovali o tome koje od ta dva voća više volimo, jesmo li za crveno ili žuto. U svkom slučpaju i od jednog i drugog imamo mnogo koristi. Obe imaju poreklo iz Afrike, a danas su sve više zastupljene i u našoj zemlji. Kako biste se sledeći put brže odlučili koju ćete odabrati nabrojaćemo njihove prednosti.
Lubenica
- dobra je za zdravlje srca
Lubenica je bogata likopenom, antioksidantom koji pozitivno utiče na rad srca i krvne sudove. Pored likopena prisutan je i kalijum. Kalijum smanjuje rizik od srčanog udara, smanjuje holesterol i reguliše otkucaje srca.
- jača imuni sistem
Prisutna je velika količina vitamina C koji štiti naše telo i pomaže odbrani od virusa i bakterija.
Pročitajte još: Čitav život ste živeli u ZABLUDI, jer kuhinjska SO ne sadrži ovaj MINERAL!
- pomaže procesu mršavljenja
Glavni sastav lubenice je voda, ima je oko 90%, time lubenica spada u nisko kalorično voće i idealna je za sve one koji žele da izgube na težini, a da opet uživaju u ukusu ovog voća.
- olakšanje nakon napornog fizičkog rada i treninga
Unošenje kalijuma otklanja bol u mišićima i napetost.
Pročitajte još: Sprečite opadanje kose PRAVILNOM ISHRANOM (SPISAK)
Dinja
- štiti oči
Dinja sadrži beta karoten, vitamin C, lutein i zeaksantin. Zeaksantin je važan karotenoid koji se apsorbira u retinu oka gde deluje antioksidativno i kao UV zaštita.
- smanjuje rizik od astme
Beta karoten pronađen u žutom i narandžastom voću smanjuje rizik od nastanka astme. Takođe prisutan vitamin C ima isto dejstvo
Pročitajte još: Ruski lekari tvrde da su biljnom terapijom našli NAČIN za borbu protiv AUTIZMA
- reguliše probavu
Zbog obilja vlakna i vode pomaže u regulaciji probave, zdravlju probavnog trakta i izbacivanju toksina iz creva
- štiti kožu i kosu
Prisutan vitamin A koji je nužan za proizvodnju sebuma vlaži kosu i odgovoran je za njen rast. Bitan je za čist ten i smanjuje starenje kože.