Svi znaju da je jesti puno slatkiša štetno. Roditelji pokušavaju da ograniče količinu šećera i slatke hrane za mališane. Ali sa solju takvog odnosa nema. Mada je i preterano soljenje loša navika od koje treba da se odučimo.
Koliko soli mogu da jedu deca ogdovorila je vodeći istraživač na Odeljenju za pedijatrijsku gastroenterologiju, hepatologiju i dijetoterapiju Federalnog istraživačkog centra za ishranu i biotehnologiju, doktor medicinskih nauka Elena Pavlovskaja.
Deci treba manje soli
Ako je za odrasle dnevni preporučeni unos soli 5g, onda je za decu skoro upola manji – samo 2g dnevno. Odnosno, dečja hrana treba da bude vrlo malo posoljena za naš „razmaženi“ ukus odraslih.
Dokazano je da je preveliki unos soli faktor rizika za kardiovaskularne bolesti. To je visok krvni pritisak, srčani udari, moždani udari u mlađoj radnoj dobi. Prekomerni unos soli zadržava tečnost u telu i može da naruši funkciju bubrega.
Navika dodavanja soli u jela povezana je sa tradicijama naših predaka, koji su živeli pre mnogo decenija. LJudi su tada radili teže fizičke poslove i gubili mnogo soli kroz intenzivno znojenje. Trebalo ga je dopuniti. So je bila važna da zadrži vodu u telu i da se ne pati od dehidracije. Pored toga, so je dobar konzervans. Dakle, zavisnost od kiselih krastavaca datira još iz vremena kada ljudi nisu imali frižidere za čuvanje svežih prirodnih proizvoda.
Savremenom čoveku nije potrebno mnogo soli. Po pravilu, većina ljudi premašuje preporučeni dnevni unos i deci uvodi slano. Mnoge porodice stavljaju so na sto i posole svako jelo. Mnogi pacijenti kažu da od detinjstva imaju naviku da prvo posole jelo, a zatim ga pojedu.
(Yumama)
BONUS VIDEO
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU