Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Колико соли дневно је потребно детету? Важно је да не буде изнад ове бројке

Сви знају да је јести пуно слаткиша штетно. Родитељи покушавају да ограниче количину шећера и слатке хране за малишане. Али са сољу таквог односа нема. Мада је и претерано сољење лоша навика од које треба да се одучимо.

1718983577_shutterstock_1693940380.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Колико соли могу да једу деца огдоворила је водећи истраживач на Одељењу за педијатријску гастроентерологију, хепатологију и дијетотерапију Федералног истраживачког центра за исхрану и биотехнологију, доктор медицинских наука Елена Павловскаја.

Деци треба мање соли

Ако је за одрасле дневни препоручени унос соли 5г, онда је за децу скоро упола мањи – само 2г дневно. Односно, дечја храна треба да буде врло мало посољена за наш „размажени“ укус одраслих.

Доказано је да је превелики унос соли фактор ризика за кардиоваскуларне болести. То је висок крвни притисак, срчани удари, мождани удари у млађој радној доби. Прекомерни унос соли задржава течност у телу и може да наруши функцију бубрега.

Навика додавања соли у јела повезана је са традицијама наших предака, који су живели пре много деценија. Људи су тада радили теже физичке послове и губили много соли кроз интензивно знојење. Требало га је допунити. Со је била важна да задржи воду у телу и да се не пати од дехидрације. Поред тога, со је добар конзерванс. Дакле, зависност од киселих краставаца датира још из времена када људи нису имали фрижидере за чување свежих природних производа.

Савременом човеку није потребно много соли. По правилу, већина људи премашује препоручени дневни унос и деци уводи слано. Многе породице стављају со на сто и посоле свако јело. Многи пацијенти кажу да од детињства имају навику да прво посоле јело, а затим га поједу.

(Yумама)

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas