Сви знају да је јести пуно слаткиша штетно. Родитељи покушавају да ограниче количину шећера и слатке хране за малишане. Али са сољу таквог односа нема. Мада је и претерано сољење лоша навика од које треба да се одучимо.
Колико соли могу да једу деца огдоворила је водећи истраживач на Одељењу за педијатријску гастроентерологију, хепатологију и дијетотерапију Федералног истраживачког центра за исхрану и биотехнологију, доктор медицинских наука Елена Павловскаја.
Деци треба мање соли
Ако је за одрасле дневни препоручени унос соли 5г, онда је за децу скоро упола мањи – само 2г дневно. Односно, дечја храна треба да буде врло мало посољена за наш „размажени“ укус одраслих.
Доказано је да је превелики унос соли фактор ризика за кардиоваскуларне болести. То је висок крвни притисак, срчани удари, мождани удари у млађој радној доби. Прекомерни унос соли задржава течност у телу и може да наруши функцију бубрега.
Навика додавања соли у јела повезана је са традицијама наших предака, који су живели пре много деценија. Људи су тада радили теже физичке послове и губили много соли кроз интензивно знојење. Требало га је допунити. Со је била важна да задржи воду у телу и да се не пати од дехидрације. Поред тога, со је добар конзерванс. Дакле, зависност од киселих краставаца датира још из времена када људи нису имали фрижидере за чување свежих природних производа.
Савременом човеку није потребно много соли. По правилу, већина људи премашује препоручени дневни унос и деци уводи слано. Многе породице стављају со на сто и посоле свако јело. Многи пацијенти кажу да од детињства имају навику да прво посоле јело, а затим га поједу.
(Yумама)
БОНУС ВИДЕО
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ