Nije ni slutila da je krišom snimaju dok se presvlačila.
Novo istraživanje pokazalo je da bi nas količina soli koju jedemo mogla učiniti ranjivim na bolesti koje izazivaju bakterije, odnosno da može oslabiti naš imunitet.
U ovom istraživanju tim je ispitivao “metabolizam imunoloških ćelija koje su bile izložene visokim koncentracijama soli”.
Ovog puta primetili su kako so utiče na imunitet remeteći disajni lanac, što uzrokuje da ćelije proizvode manje ATP i manje kisika. ATP (adenozin trifosfat) se objašnjava kao “univerzalno gorivo koje pokreće sve ćelije”, pružajući energiju za mišićnu snagu i metaboličku regulaciju.
To znači da, ako visok nivo natrijuma u telu uzrokuje nedostatak ATP-a, to može uticati na sazrevanje i funkcionisanje tih belih krvnih ćelija. Te su ćelije odgovorne za imuni odgovor tela.
No, višestruka ispitivanja pokazala su da so može uticati na imunološke ćelije na razne načine. Ako se tako važan ćelijski mehanizam naruši duže, mogao bi imati negativan uticaj i potencijalno bi mogao potaknuti upalne bolesti krvnih sudova i zglobova ili autoimune bolesti.
Stručnjaci preporučuju odraslima da ograniče dnevni unos na najviše pet ili šest grama, a ovaj izračun uključuje i so koja se krije u prerađenoj hrani.