Da li ste znali da je do 80% vašeg imunološkog sistema u crevima?
Zajedno sa probioticima i enzimima za varenje, fermentirani proizvodi poput kimčija, kombuhe, jogurta, kefira i sirovog kiselog kupusa odličan su način za povećanje dobrih mikroba u crevima. Ovo zauzvrat pomaže jačanju imunološkog sistema.
Ishrana bogata vlaknima nahraniće i one dobre male radnike. Uz ovu super zapanjujuću korist, postoji i ogroman bonus na vatreni napitak napravljen od kurkume. Kurkuma je poznata po tome što deluje protivupalno.
Pročitajte još: PČELINJI VOSAK: Evo zašto treba da ga imate u kući i osam načina kako da ga upotrebite!
Vatreni oksimel
Ovo piće je sladak tonik koji podstiče imunološki sistem sa moćnim sastojcima koji su poznati po svojim svojstvima stimulacije imunološkog sistema: jabukovo sirće, beli luk, ren, đumbir, luk, med i začinsko bilje.
Postoje brojne varijacije ovog koncepta, na primer ono što obično koristim kada osetim blagu iritaciju grla: med sa pasiranim čenom belog luka i biberom. Originalni recept napravila je Rouzmari Gladstonun 1970 -ih. NJena vizija je bila da nauči umetnost razmišljanja o hrani kao leku. Vatreni napitak potiče iz klase tonika oksimela Grka i Perzijanaca koji su u svom najosnovnijem obliku sirće i med. „Oki“ = kiselina i „mel“ = med.
Koje su prednosti vatrenog oksimela?
- Jabukovo sirće je odlično sredstvo za varenje
- Ren je moćan protiv zagušenja sinusa
- Đumbir pomaže pri varenju, mučnini i infekcijama
- Beli luk je antimikrobni i antibakterijski
- Luk je sličan belom luku
- Biber pomaže u stimulaciji imunološkog sistema
- Med deluje umirujuće i protivupalno
- Ako koristite sirovi med, on ima svoje antibakterijske osobine
Recept
Sastojci:
- 1/2 šolje tanko naseckanog đumbira
- 1/2 šolje oljuštenog, svežeg rena, naseckanog na kockice
- 1 glavica belog luka, čenovi zdrobljeni i narendani
- 3 grančice ruzmarina
- 2 čili papričice prepolovljene po dužini
- 1 kašičica bibera u zrnu
- 2 štapića cimeta
- 1 limun isečen na komade
- 1/2 narandže, isečene na komade
- 2 šolje jabukovog sirćeta
- 1/2 šolje meda
Stavite đumbir i ren na dno 1-litarske tegle ili slične staklene posude koja se može zatvoriti. Dodajte beli luk, ruzmarin, čili, biber u zrnu, cimet; zatim dodajte komadiće limuna i narandže, pritiskajući nadole da se sastojci sabiju. Dodajte sirće, dodajući još po potrebi da potpuno potopite sastojke i napunite teglu. Zatvorite teglu (ako koristite metalni poklopac, stavite komad papira između tegle i poklopca da biste sprečili korozivnu reakciju sa sirćetom). Čuvati na hladnom i tamnom mestu, mućkajući nekoliko sekundi svaki dan ili dva, najmanje 3 nedelje i do 6 nedelja.
Procedite kroz gazu ili sitno sito; odbaciti čvrste materije. Umešajte med. Čuvati u zatvorenoj ambalaži u frižideru do 1 meseca.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU