Да ли сте знали да је до 80% вашег имунолошког система у цревима?
Заједно са пробиотицима и ензимима за варење, ферментирани производи попут кимчија, комбухе, јогурта, кефира и сировог киселог купуса одличан су начин за повећање добрих микроба у цревима. Ово заузврат помаже јачању имунолошког система.
Исхрана богата влакнима нахраниће и оне добре мале раднике. Уз ову супер запањујућу корист, постоји и огроман бонус на ватрени напитак направљен од куркуме. Куркума је позната по томе што делује противупално.
Прочитајте још: ПЧЕЛИЊИ ВОСАК: Ево зашто треба да га имате у кући и осам начина како да га употребите!
Ватрени оксимел
Ово пиће је сладак тоник који подстиче имунолошки систем са моћним састојцима који су познати по својим својствима стимулације имунолошког система: јабуково сирће, бели лук, рен, ђумбир, лук, мед и зачинско биље.
Постоје бројне варијације овог концепта, на пример оно што обично користим када осетим благу иритацију грла: мед са пасираним ченом белог лука и бибером. Оригинални рецепт направила је Роузмари Гладстонун 1970 -их. Њена визија је била да научи уметност размишљања о храни као леку. Ватрени напитак потиче из класе тоника оксимела Грка и Перзијанаца који су у свом најосновнијем облику сирће и мед. „Оки“ = киселина и „мел“ = мед.
Које су предности ватреног оксимела?
- Јабуково сирће је одлично средство за варење
- Рен је моћан против загушења синуса
- Ђумбир помаже при варењу, мучнини и инфекцијама
- Бели лук је антимикробни и антибактеријски
- Лук је сличан белом луку
- Бибер помаже у стимулацији имунолошког система
- Мед делује умирујуће и противупално
- Ако користите сирови мед, он има своје антибактеријске особине
Рецепт
Састојци:
- 1/2 шоље танко насецканог ђумбира
- 1/2 шоље ољуштеног, свежег рена, насецканог на коцкице
- 1 главица белог лука, ченови здробљени и нарендани
- 3 гранчице рузмарина
- 2 чили папричице преполовљене по дужини
- 1 кашичица бибера у зрну
- 2 штапића цимета
- 1 лимун исечен на комаде
- 1/2 наранџе, исечене на комаде
- 2 шоље јабуковог сирћета
- 1/2 шоље меда
Ставите ђумбир и рен на дно 1-литарске тегле или сличне стаклене посуде која се може затворити. Додајте бели лук, рузмарин, чили, бибер у зрну, цимет; затим додајте комадиће лимуна и наранџе, притискајући надоле да се састојци сабију. Додајте сирће, додајући још по потреби да потпуно потопите састојке и напуните теглу. Затворите теглу (ако користите метални поклопац, ставите комад папира између тегле и поклопца да бисте спречили корозивну реакцију са сирћетом). Чувати на хладном и тамном месту, мућкајући неколико секунди сваки дан или два, најмање 3 недеље и до 6 недеља.
Процедите кроз газу или ситно сито; одбацити чврсте материје. Умешајте мед. Чувати у затвореној амбалажи у фрижидеру до 1 месеца.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ