Starenje je prirodan proces kroz koji svi prolaze, ali postoje načini da se proces uspori. Smatra se da hrana može da utiče na brzinu i način starenja.
Za početak, trebalo bi da izbegavate hranu bogatu šećerom. Šećer može da dovede do gubitka elastičnosti kože i opuštene kože, jer može uticati na strukturu kolagena i elastičnih vlakana.
Postoji nekoliko biljaka i začina koji mogu da uspore proces stvaranja bora, poput origana, cimeta, karanfilića, đumbira i belog luka. Takođe određeno voće i povrće koje sadrži lipoičnu kiselinu može da ima isti efekat.
Pročitajte još: Jedan list ČUVARKUĆE dnevno utiče na zdravlje celokupnog organizma, a u kombinaciji sa MEDOM je prava bomba! (RECEPT)
Dobri ugljeni hidrati i masti mogu da pomognu u sprečavanju bora
Izbegavanje šećera je važno, ali to ne znači da su svi ugljeni hidrati loši. Ključno je da jedete nisko-glikemijske ugljene hidrate, što neće da izazove drastično povećanje nivoa šećera u krvi. Preporučuju se žitarice kao složeni ugljeni hidrati jer su nisko glikemične, piše The List.
Ječam i smeđi pirinač su druge odlične opcije sa niskim glikemijskim indeksom. Prema Harvardskoj školi za javno zdravlje, avokado i maslinovo ulje su nezasićene masti ili "dobre masti" koje su korisne za zdravlje vašeg srca. Oni takođe pomažu vašoj koži da zadrži vlagu i pomažu u apsorpciji vitamina.
Pročitajte još: Izbacite KAMEN U BUBREGU uz pomoć ovog RECEPTA: Jeftina žitarica rešava problem za 10 dana!
Čija i laneno seme imaju omega-3 masti, vrstu nezasićenih masti koje imaju protivupalna svojstva.
Jaja i pasulj sadrže proteine koji pomažu u povećanju proizvodnje kolagena. Tu su i orasi, koji sadrže vitamin E.
Vitamini su neophodni za sjajnu i lepu kožu
Vitamin C je jedan od najpopularnijih sastojaka za negu kože, jer pomaže u poništavanju hiperpigmentacije i proizvodnji kolagena. Konzumiranje pomorandži i paradajza odličan su izvor vitamina C i imaju visok sadržaj vode, što pomaže u hidrataciji kože.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU