Priča o medu je starija nego što smo mislili. Pećinska slika stara 8.000 godina u Španiji prikazuje berbu meda i od tada se koristi za hranu i za medicinske koristi u celom svetu.
Zdravstvene prednosti meda
Prirodni je proizvod napravljen od strane pčela, jedne od najvažnijih životinja naše planete.
Prirodno sredstvo za suzbijanje kašlja
Med se vekovima koristio za ublažavanje simptoma obične prehlade, a sada istraživanja potvrđuju ovaj pristup za decu od godinu dana i više. Med je efikasna i prirodna alternativa lekovima protiv kašlja, kašika meda može da pomogne u ublažavanju iritacije.
Pročitajte još: UBICA KAŠLJA: Spremite ŠERBET i umirite pluća i grlo (RECEPT)
Ključni sastojak za sportsku ishranu
Med je prirodni izvor ugljenih hidrata, daje 17 grama po kašičici. Ugljeni hidrati su primarno gorivo koje telo koristi, a med može da pomogne u održavanju mišićnog glikogena. Med takođe može da se koristi kao deo obroka i grickalica za oporavak od vežbanja, za obnavljanje umornih mišića i zaliha energije, piše Real Simple.
Prirodni zaslađivač
Pošto je med nešto slađi od šećera, možemo da ga koristimo manje da bismo postigli istu količinu slatkoće, ističu istraživači. Pokušajte da polovinu količine šećera zamenite medom u receptima.
Antioksidansi
Visokokvalitetni med sadrži niz važnih antioksidanata, uključujući flavonoide, organske kiseline i fenolna jedinjenja. Posebno je pokazano da med od heljde povećava antioksidativno delovanje u krvi.