Čaj od brusnice ima pozitivna dejstva kod mnogih tegoba sa kojima se susrećemo.
Plod brusnice je crvena bobica kislekastog ukusa. Najviše se uzgaja u Severnoj Americi i Kanadi, a za rast joj je neophodno vlažno tlo i hladna klima. Može da izdrži temperturu i do -40.
Pročitajte još: Neverovatne prednosti ULJA KARANFILIĆA: Služi kao prva pomoć kod ovog čestog problema
Za čaj se najčešće koristi njen lsit.
Zbog velike koncentracije fenolskih glikozida sprečava zadržavanje prisutnih bakterija na zidovima mokraćnog trakta. Prisutni tanini deluju protivupalno na iritiranu sluzokožu mokraćnih kanala, a isti pozitivno utiču na zdravlje srca, regulišu loš holesterol i poboljšavaju cirkulaciju.
Foto: Deposit
Prvi je u redu protiv borbe sa infekcijama urinarnog trakta.
Odličan je laksativ, pomaže verenju i normalizuje rad digestivnog trakta.
Hipurična kiselina koja se nalazi u brusnici deluje kao prirodni antibiotik. Time dobija antibakterijska i antigljivična dejstva. Ovime će dodatno ojačati otpornost organizma i smanjiti mogućnost pojave prehlada i virusa.
Pročitajte još: Zašto PRAZILUK treba da uvrstimo u ishranu? Bio je cenjen još kod STARIH EGIPĆANA
Način pripreme
Jednu do dve kašičice lista brusnice preliti sa 250 ml hladne vode, zagrejati do ključanja, sud poklopiti i ostaviti da odstoji 10 do 15 minuta.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU