Cvet bagrema koji je u izobilju u ovo doba godine trebalo bi da sačuvate za zimu. Pomaže kod brojnih zdravstvenih problema, a najefikasniji je za iskašljavanje i skidanje visoke temperature
Bagrem cveta od aprila do kraja maja. Cvet treba da se bere neposredno pre otvaranja, suši se u senci i čuva u dobro zatvorenoj posudi, da ne bi izgubilo aromu. Ovo drvo u cvetu krije vitamin C, eterično ulje, šećer, smolu i tanine, a u semenkama proteine, ugljene hidrate, vitamineA, B1, B2, B6, C, kao i magnezijum, fosfor, gvožđe, cink.
Za šta je dobar bagremov cvet?
Bagrem pomaže kod lečenja virusa, grčeva, kožnih oboljenja, lošeg varenja, za snižavanje temperature, ublažavanje osećaja pečenja u želucu i pojačava izlučavanje mokraće iz tela.
Pročitajte još: Travari OBOŽAVAJU VERONIKU! Biljka pomaže kod OVIH 10 BOLJKI, a evo kako se koristi (RECEPTI)
Cvetove možete koristiti u ishrani i ako imate problem sa opstipacijom, ako ste prehlađeni, ili ako imate neke od bolesti srca.
Bagremov cvet u palačinkama
Pored dobro poznatog bagremovog meda treba da probate čaj od bagrema. Priprma se tako što ćete jednu kafenu kašičicu suvih cvetova bagrema preliti proverelom vodom i ostaviti da odstoji pola sata. Nakon toga procediti i piti 1-3 šolje dnevno.
Foto: Piksabej
Cvetovi od bagrema predstavljaju pravi specijalitet u kulinarstvu. Mogu se pržiti u smesi za palačinke tako što ćete u klasičnu smesu za palačinke umakati bagremov cvet i pržiti ga u vrelom ulju. Nakon toga pospite ga prah šećerom i vanilin šećerom.
Pročitajte još: MUČI VAS OTEŽANO VARENJE I KISELINA? Napravite OVU mešavinu za miran stomak
Koji deo bagrema je otrovan?
Stara kora bagrema je otrovna i treba je se paziti. Isto važi i za listove i sirove semenke bagrema. Oni izazivaju slabost, širenje zenica, mogući su i povraćanje, dijareja, slabljenje pulsa i šok organizma.
BONUS VIDEO: