Vrsta mleka različito deluje na palačinke
Na palačinkama smo odrasli, jer kada god nije bilo ničega u frižideru, njih je bilo najlakše napraviti. Potrebno je svega par jeftinih sastojaka, a mogu da se prave sa slanim ili slatkim nadevima. Danas postoje najrazličitiji recepti za palačinke, a koliko god delovale jednostavno za pripremu, ipak postoje neke cake koje će ih učiniti ukusnijim. Kada pripremate smesu za palačinke, potrebno je da obratite pažnju na sastojke, a ono što je najbitnije je mleko. U nastavku teksta pročitajte koje je mleko najbolje za pripremu, ali i kako možete da ga zamenite.
Punomasno mleko
Sadrži oko 3,5% masti što čini palačinke mekanim. Masnoća u mleku pomaže da se toplota jednako raspoređuje, a samim tim one dobijaju i lepšu boju i ravrnomeno se prže.
Obrano mleko
Obrano mleko je dobra opcija za one koji paze na unos kalorija. Takve palačinke će biti manje kalorične, ali će zbog njega biti vazdušaste.
Niskokalorično mleko
Mleko sa niskim sadržajem masti je kompromis između punomasnog i obranog. Zadržava dovoljno masti da poboljša teksturu palačinki, ali ima manje kalorija.
Mleko od kokosa
Zbog kokosovog mleka palačinke imaju lepši ukus i miris. Takođe je pogodno za vegane ili one koji nisu tolerantni na laktozu. Prilikom upotrebe važno je uzeti u obzir sadržaj masti. Da bi palačinke bile vazdušastije, možete ih pomešati sa malo vode.
Bademovo mleko
Bademovo mleko je odličan izbor za osobe sa netolerancijom na laktozu ili alergijama na mlečne proteine. Kao i korišćenjem mleka od kokosa i bademovo daje poseban šmek. Bademovo mleko je ređe nego obično, pa možete dodati malo brašna ili skroba da biste postigli željenu gustinu testa.
Sojino mleko
Soja je bogata proteinima i pogodna je za one koji traže alternativu kravljem mleku. NJega koristite kada želite malo gušće testo za palačinke.
(Stvar ukusa)
BONUS VIDEO