Ma koje trikove da pokušavamo da primenimo i ublažimo ga, mamurluk je neizostavan deo naših pijanstava
Posle savršene večeri u najboljem društvu i nekoliko čašica više čeka nas novi dan i - mamurluk. Ma koje trikove da pokušavamo da primenimo i ublažimo ga, mamurluk je neizostavan deo naših pijanstava. Ipak, mamurluk se razlikuje u zavisnosti od toga koje piće ste konzumirali i lekari tvrde da najgori mamurluk izazivaju penušava pića.
Pročitajte još: Gde bi trebalo da postavimo policu sa knjigama prema FENG SHUI pravlima? Evo šta donosi negativnu energiju
Naime, ugljen-dioksid, koji se nalazi u ovim pićima, izaziva bržu apsorpciju alkohola u krvotok. Zapravo, visok nivo alkohola u krvi deluje na mozak tako što stimuliše GABA receptore, pa se zbog toga kao posledica javlja mamurluk, odnosno mučnina, povraćanje i migrena.
Pročitajte još: "Umreću s ožiljkom zbog Danilove nesreće": Nataša Bekvalac otvorila dušu o BIVŠIM MUŽEVIMA
I dok se smatra da su žestoka pića najozloglašenija, studija je pokazala da se trećina ljudi brže napije kada konzumira proseko, šampanjac i druge vrste penušavih vina u poređenju sa drugim alkoholom.
Što je brža apsorpcija, količina alkohola u krvi će biti veća, što ujedno utiče na jačinu mamurluka koji se obično javlja sledećeg dana.
Pročitajte još: Fatalan, šarmantan i neverovatno pametan: Da li znate ko je bio prvi BEOGRADSKI PLEJBOJ - Zaveo je tri najlepše Jugoslovenke, pa im slomio srce
Upravo zato što se proseko apsorbuje brže od drugih pića, on utiče na pojavu mamurluka sledećeg dana kada se kod većine ljudi javljaju bolovi u glavi, mučnina, osetljivost na svetlost i ekstremna suvoća usta.
BONUS VIDEO:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU