Oglas
· · Komentari: 0

Stručnjaci otkrivaju 3 jednostavna trika: Kako da se oporavite posle loše prospavane noći?

Iza vas je teška noć? Svima se desi da loše spavaju s vremena na vreme, ali život ponekad ne može da čeka da se naspavate. Tada vam je potrebna sva energija ovog sveta da pregurate dan

1722587695_2221281_stockphototiredbusinesswomansleepingontableinofficeyoungoverworkedexhaustedgirlworkingfromhome391111147_ff.jpg
Foto: Shutterstosk
Oglas

Prva stvar koja će vam verovatno ujutru pasti na pamet jeste da popijete šoljicu kafe. Kofein podiže energiju, ali nemojte preterivati, kaže stručnjak za poremećaje spavanja dr Jojs Volslejben, sa NJujorške medicinske škole. Dve šolje kafe su dovoljne, jer previše kofeina može da izazove nervozu i tremor. Isto važi i za suplemente koji obećavaju povećanje budnosti. Sledi još nekoliko saveta vodećih stručnjaka za spavanje kako da izgurate dan posle neprospavane noći.

Ne oslanjajte se na šećer

Kada vam nedostaje sna, moguće je da ćete biti u iskušenju da posegnete za čokoladicom. Nemojte. Šećer će vam brzo podići energiju, ali to neće trajati dugo, i na kraju ćete se osećati još umornije, kaže klinički psiholog i stručnjak za medicinu spavanja dr Majkl Brijes.

Umesto toga, držite se uravnotežene ishrane i stavite naglasak na hranu bogatu proteinima poput orašastih plodova i nemasnog mesa, kaže on. Takođe, izbegavajte obilne obroke i proste ugljene hidrate, poput testenine, kako biste izbegli pad energije.

Brijes predlaže da za ručak i večeru birate salatu sa pečenim piletinom ili ribom u kombinaciji sa povrćem.

Za doručak predlaže hranu bogatu proteinima poput jaja i običnog grčkog jogurta. Ako volite slatko, izaberite voće, a ne krofnu. Prirodni šećer u voću se duže vari nego običan i neće vam toliko oscilirati nivo glukoze u krvi.

Pravite pauze

Nakon loše prospavane noći, nivo pažnje je slabiji nego obično. Da biste ostali fokusirani, pravite pauze tokom dana, kaže dr Džefri Drumer sa Fjužnslip centra u Atlanti.

- Prošetajte se napolju. Dobićete potrebnu dozu sunčeve svetlosti uz fizičku aktivnost. Pokret stimuliše pažnju i koncentraciju u mozgu, a sunčeva svetlost daje telu prirodne signale za podizanje budnosti - kaže dr Durmer.

Ako imate vremena, dremnite na kratko. Dremanje do 25 minuta pomaže da se napunite energijom, kaže Brijes.

- Dremanje duže od toga učiniće vas pospanijim nego što već jeste. Za još bolji učinak predlažem "dremku-latte". Popijte šoljicu ohlađene filter kafe što brže možete, zatim dremnite 25 minuta i bićete spremni za akciju najmanje četiri sata - kaže on.

Pojednostavite svoj dan

Svakako niste na vrhuncu sposobnosti ako ste loše spavali. Zato olakšajte sebi radni dan koliko god možete. Fokusiranjem na manji broj stvari, možete i dalje kvalitetno da obavite posao bez stresa, kaže Durmer.

Recimo da imate pet zadataka za taj dan. Smanjite ih na dva ili tri i trudite se da ih uradite što bolje, savetuje.

Takođe, možda je pametno odložiti donošenje velikih odluka dok se ne odmorite.

Ka ponovo dođe vreme za spavanje

Možda ćete želeti da spavate duže sledeće noći, ali i ovde važi pravilo umerenosti. Spavanje duže od dva sata nego inače može da poremeti ritam spavanja, te pokušajte da ne ležete mnogo ranije nego obično. Ako ste jako umorni, sačekajte do sat vremena pre uobičajenog vremena za spavanje.

Ako imate problem da zaspite, probajte da brojite unazad od 300 po tri brojke (preskačući dve). Matematika pomaže da ne razmišljate o drugim stvarima i ubrzo ćete zaspati, poručuju stručnajci.

(Webmd.com/Zdravlje.kurir.rs)

 

BONUS VIDEO

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas