Ovo jelo je odlično za one koji drže liniju, imaju rezistenciju na gluten ili žele da se zdravo hrane.
Heljda je izuzatno zdrava pseudo žitarica na koju nije poznato da se ikada pojavila alergija. Ova trouglasta medonosna i lekovita biljka daje snagu i leči. Iako nije žitarica ima sve sastojke, pa i više od njih.
Pročitajte još: Zdrava je i ima samo 117 KALORIJA! Probajte libansku salatu TABULE
Naziva se i "crno žito" zbog tamne boje zrna. Raste u krajevima sa umerenom kllimom, a kod nas se koristi, uglavnom kao brašno. Odlična je za srčane bolesnike, a sadrži i fluor koji je dobar za decu kojoj rastu zubi.
Sastojci:
- paradajz ja jednu osobu
- šolja heljde
- nekoliko grančica peršuna
- kockica butera (po želji)
- kockica sira (po želji)
- so, biber
- maslinovo ulje (po želji)
Priprema: Umesto da ga stavite u VAZU, pohujte ga, napravite džem ili vitaminsku salatu od jestivog CVEĆA
Šolja heljde se uveče potopi u šerpi sa vodom i ostavi preko noći. Zrno heljde ispušta sluz i ujutra se voda zameni svežom. Heljda se skuva, čim provri smanji se ringla i kuva još nekoliko minuta. Procedi se heljda i pomeša sa buterom ili maslinovim uljem. Isecka se peršun i pomeša sa heljdom. Dodaju se so, biber, začini po želji.
Paradajzu se iseče gornji deo, a unutrašnjost se izvadi kašikicom. Paradajz se napuni heljdom. isečeni gornji deo može da se vrati kao "poklopac".
Pročitajte još: Ne znate šta ćete za ručak? Evo predloga - brzi ZELENI RIŽOTO
Od heljdinog brašna se prave palačinke i to je dobar način da se ova pseudožitarica ponudi deci.