Naučnici navode da je važno unositi hranu bogatu likopenom, koji ima protuupalno delovanje i sprečava nastanak krvnih ugrušaka
Finski naučnici sproveli su istraživanje i utvrdili da osobe koje unose visok nivo likopena - crvenih stvari koje se nalaze u lubenicama, crvenim paprikama i paradajzu, imaju manji rizik od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara.
U istraživanju je učestvovalo više od 1.000 osoba podeljenih u četiri grupe, u zavisnosti od nivoa likopena u krvi. Nivo likopena merili su na početku istraživanja, a potom su zdravlje učesnika posmatrali u periodu od 12 godina.
Pročitajte još: Šta hladan nos govori o vašem zdravlju?
Grupu s najmanje likopena u krvi činilo je 258 osoba, a njih 25 doživelo je srčani udar. S druge strane, u grupi s najviše likopena u krvi, koju je činilo 259 osoba, bilo je tek 11 slučajeva srčanog udara. Istraživanje, objavljeno u časopisu „Neurology“, pokazalo je da ishrana bogata likopenom smanjuje za čak 55 posto rizik od nastanka srčanog udara.
Pročitajte još: Lekovita BILJKA koja čuva zdravlje, ali i kuću!
Naučnici navode da je važno unositi hranu bogatu likopenom, koji ima protivupalno delovanje i sprečava nastanak krvnih ugrušaka. Savetuju redovnu konzumaciju raznolikog voća i povrća, ali ne samo onog bogatog likopenom, jer svaka vrsta ima određene prednosti za zdravlje.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU