Jevrejska kuhinja je nadaleko čuvena kao izuzetno ukusna, a ovi kolačići su nekada bili punjeni susamom.
Hamantašen kolačići su testo u kojem se krije punjenje. Pune se džemom, čak i čokoladom. Ovog puta su punjeni makom.
Pročitajte još: Osvežite dom u duhu PROLEĆA: Promenite ove 4 stvari
Potrebno je:
- 2 šolje šećera
- 1/3 šolje ulja
- 1/3 šolje putera ili margarina
- 3 jajeta
- 4 šolje brašna
- 1/2 šolje soka od pomorandže
- kesica praška za pecivo
- kašičica soli
- umućeno jaje
- 400 g mlevenog maka
- šolja mleka
Skuvajte mak sa šoljom mleka i šoljom šećera i ostavite da se hladi. Umutite margarin, ulje i šolju šećera. Dodajte jaja i pomorandžin sok i sve dobro izmešajte, pa dospite brašno i prašak za pecivo, lagano mešajući.
Spremite šolju i mak i počnite!
Podelite testo na četiri dela, pa svaki rastanjite veoma tanko, na dasci posutoj brašnom. Čašom vadite krugove od testa. Na sredinu svakog od njih stavite po pola kašičice fila. Savijte testo i njime pokrijte punjenje tako da formirate trouglove. Srednji deo testa sa filom ne mora biti baš pokriven u potpunosti.
Pročitajte još: Šta se nalazi na vašem radnom stolu? FENG ŠUI kaže da treba da izgleda ovako
Zagrejte rernu na 250 stepeni. Premažite kolače umućenim jajetom i poslažite ih u podmazan pleh. Smanjite temperaturu na 150 stepeni i pecite 15-20 minuta.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU