Sladoled je omiljena letnja poslastica.
Ukoliko ste ljubitelj sladoleda i volite da eksperimentišete kada su ukusi u pitanju, napravite ovaj ukusni i kremasti sladoled od orašastih plodova, koji predstavlja pravo letnje osveženje.
Pročitajte još: Recept za DOMAĆI sladoled od pomorandže: Potrebna su vam samo OVA četiri sastojka! (RECEPT/VIDEO)
Sastojci:
50 grama lešnika
50 grama badema
20 grama oraha ili pistaća (oljuštenih)
500 ml svežeg mleka
250 ml slatke pavlake
150 grama šećera
5 žumanaca
2 - 3 kapi arome gorkog badema i lešnika (ili samo jedan od ta dva)
Priprema:
Orašaste plodove samleti na sitno i u njih sipati mleko i slatku pavlaku.
Smesu staviti na ringlu na umerenu vatru, i u nju sipati 100 grama šećera i kuvati 5-6 minuta, uz često mešanje.
Skloniti smesu sa ringle i ostaviti da odstoji pod poklopcem 1 sat, nakon čega je potrebno da se procedi.
Žumanca umutiti sa preostalim šećerom (50 grama). U njih se sipa mlečna smesa i stavlja se na paru uz neprestano mešanje 5-6 minuta. Temperatura ne treba da prelazi 80 stepeni.
Po želji u smesu za sladoled dodati još istučenih orašastih plodova.
Smesu potom sipati u posudu pogodnu za odmrzavanje, koja se zatvara hermetički, i staviti je u zamrzivač minimum 4 sata. (Tokom prva dva sata potrebno je mešati smesu na 30 minuta).
Ukoliko ne želite da mešate, predlažemo vam da nakon zamrzavanja od 4 sata, smesu izvadite da se otkravi na sobnoj temperaturi 5-10 minuta, posle čeka je potrebno iseći je na parčiće i samleti u blenderu.
Na taj način se umute kristali koji su se možda stvorili i mlečni sladoled postaje vazdušast i nežan.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU