Oglas
· · Komentari: 0

Psiholozi otkrivaju kako redosled rođenja utiče na blagostanje."Oni često nose deo roditeljskog tereta"

Da li ste previše odgovorni? Da li ste veoma kritični prema bilo kojoj grešci koju napravite? Da li ste perfekcionista? I najstatije ste dete?

1720439275_shutterstock_1837704229.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Iako, naravno, svakako postoje najmlađa deca, srednja deca i jedina deca koja takođe poseduju navedene karakteristike, ove osobine su najbliže povezane sa najstarijim detetom, posebno ćerkama, a koncept je poznat kao sindrom najstarije ćerke. Nedavna studija o ovoj temi otkrila je da prvorođene ćerke zapravo sazrevaju brže od druge dece.

Terapeuti kažu da postoji jedna stvar koja stoji na putu sreći ovoj deci - prevelika odgovornost. Prema rečima Natali Mur, licenciranog bračnog i porodičnog terapeuta u Kaliforniji, uobičajeno je da se najstarije ćerke „osećaju preterano odgovornim za svoju porodicu“.

- Možda se osećaju odgovornim za mlađu braću i sestre, pa čak i za svoje roditelje. Takođe mogu da se osećaju kao da treba da nose „mentalno opterećenje“ ili nevidljive zadatke koji su potrebni za održavanje porodice na površini. A onda se ovo može generalizovati na druge odnose, osećaj odgovornosti u sopstvenim porodicama u svojim domovima, pa čak i osećaj prevelike odgovornosti na poslu. Oni uvek moraju da budu ti koji će se pobrinuti da sve bude obavljeno i da svi obave svoj posao na vreme. Kada ste zabrinuti za sve stvari o kojima treba da vodite računa, može biti teško da se opustite i zabavite - objašnajva Mur za Huff Post.

Za mnoge najstarije ćerke odgovornost je tolika da ispunjavaju roditeljsku ulogu.

- Mislim da je jedna od stvari za najstarije ćerke to što često nose deo roditeljskog tereta - rekla je Danica Haris, somatski terapeut i trener iz Teksasa.

Ovo posebno može biti tačno kada u porodici ima više od dvoje dece.

BONUS VIDEO

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas