Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Психолози откривају како редослед рођења утиче на благостање."Они често носе део родитељског терета"

Да ли сте превише одговорни? Да ли сте веома критични према било којој грешци коју направите? Да ли сте перфекциониста? И најстатије сте дете?

1720439275_shutterstock_1837704229.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Иако, наравно, свакако постоје најмлађа деца, средња деца и једина деца која такође поседују наведене карактеристике, ове особине су најближе повезане са најстаријим дететом, посебно ћеркама, а концепт је познат као синдром најстарије ц́ерке. Недавна студија о овој теми открила је да прворођене ц́ерке заправо сазревају брже од друге деце.

Терапеути кажу да постоји једна ствар која стоји на путу срец́и овој деци - превелика одговорност. Према речима Натали Мур, лиценцираног брачног и породичног терапеута у Калифорнији, уобичајено је да се најстарије ц́ерке „осец́ају претерано одговорним за своју породицу“.

- Можда се осец́ају одговорним за млађу брац́у и сестре, па чак и за своје родитеље. Такође могу да се осец́ају као да треба да носе „ментално оптерец́ење“ или невидљиве задатке који су потребни за одржавање породице на површини. А онда се ово може генерализовати на друге односе, осец́ај одговорности у сопственим породицама у својим домовима, па чак и осец́ај превелике одговорности на послу. Они увек морају да буду ти који ц́е се побринути да све буде обављено и да сви обаве свој посао на време. Када сте забринути за све ствари о којима треба да водите рачуна, може бити тешко да се опустите и забавите - објашнајва Мур за Хуфф Пост.

За многе најстарије ц́ерке одговорност је толика да испуњавају родитељску улогу.

- Мислим да је једна од ствари за најстарије ц́ерке то што често носе део родитељског терета - рекла је Даница Харис, соматски терапеут и тренер из Тексаса.

Ово посебно може бити тачно када у породици има више од двоје деце.

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas