Da li će vam peciva, torte ili kolači ispasti onako kako ste želeli, umnogome zavisi od brašna
Većina nas nije sigurna čemu služi i u čemu je razlika između različitih tipova brašna. Ponekad iskoristimo ono koje imamo, iako baš i nismo sigurni da li je dobro njim praviti hleb koji smo krenuli da mesimo ili neko drugo jelo. Međutim, ako želite da vam kolači, kiflice i ostala peciva uspeju, morate znati koji tip brašna da ubacite.
Oštro T-400
Ovaj tip spada u najkvalitetnija brašna. Sa njim, gotovo zagarantovano dobijate najukusnija peciva, testenine i pogače. Mnogo je ređi tip brašna T-450, iako je ovaj tip najpribližniji poznatom italijanskom 00 (dopio zero).
Glatko T-500
Ovaj tip brašna idealan je kada mesite hleb. Za bolji ukus, najbolje je pomešati sa oštrim u odnosu 50 : 50.
Pročitajte još: Da li ste čuli za Eptaderm? Švajcarski naučnici su stvorili linije koje ciljano neguju ova stanja kože
Griz brašno T-400
Ovaj tip je zrnast, pa je pogodno za kaše i za određene kolače poput koha i tri leće. Ponekad ga možete i staviti u testo za hleb.
Polubelo T-850 ili T-750
Posebno je pogodno kada mesite hleb jer sadrži više vlakana i obezbeđuje testu da duže ostane sveže.
Integralno (Graham)
Izuzetno je zdravo, ali za puniji i lepši ukus možete ga pomešati i sa drugim tipovima brašna.
Pročitajte još: PERUTANJE, TAMNE FLEKE ILI DEPIGMENTACIJA? Otkrijte “švajcarsku tajnu” zdrave kože
Kukuruzno i ražano T-750, T-950 i T-1250
I ovo su zdrave vrste brašna i mogu biti mlevena u različitoj veličini zrnevlja. Kako se teže mesi, poželjnije i lakše je da se pomeša sa osnovnim belim brašnima u odnosu 50 : 50.
Bonus video:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU