Oglas
· · Komentari: 0

Koji su rokovi trajanja BRAŠNA, ULJA, ČAJEVA I ZAČINA? Obratite pažnju na ove stvari

Ove namirnice nekada stoje godinama na kuhinjskim policama i ormarićima, zato je korisno znati do kada ih je najbolje upotrebiti

1690366946_shutterstock_1694034874.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Mnoge domaćice ne obraćaju pažnju na rok upotrebe pojedinih namirnica koje često ili svakodnevno koriste u ishrani. Nekima je možda već istekao rok, a da nisu ni primetile. Mada ne mogu da se pokvare, nakon što istekne rok utisnut na ambalaži, neke od njih gube ukus. Evo koje su to namirnice:

Brašno: Rok trajanja ove namirnice je čak dve godine ako ga držite u posudi koja ne propušta vazduh. U suprotnom, brašno je dobro za upotrebu dva do tri meseca.

Začini: Čini se da su začini poslednja stvar na čiji rok upotrebe domaćice obraćaju pažnju. Ako primetite da više nemaju intenzivan ukus koji su imali kad ste ih kupili, verovatno im je istekao rok trajanja, a to je šest meseci od trenutka otvaranja.

Ulje: Može se koristiti do godinu dana, osim ako ga ne zatvorite dobro. Da biste bili sigurni da li je ispravno za konzumiranje, možete ga pomirisati pre upotrebe - jer ćete pokvareno ulje prepoznati po lošem mirisu.

Čaj: Da li se sećate kada ste poslednji put pogledali rok upotrebe naznačen na kutiji čaja? Jedno pakovanje može dugo da traje, ali čaj gubi aromu tri do četiri meseca nakon otvaranja. Zato je potrebno nekoliko puta godišnje kupiti novo pakovanje čaja.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas