Ove namirnice nekada stoje godinama na kuhinjskim policama i ormarićima, zato je korisno znati do kada ih je najbolje upotrebiti
Mnoge domaćice ne obraćaju pažnju na rok upotrebe pojedinih namirnica koje često ili svakodnevno koriste u ishrani. Nekima je možda već istekao rok, a da nisu ni primetile. Mada ne mogu da se pokvare, nakon što istekne rok utisnut na ambalaži, neke od njih gube ukus. Evo koje su to namirnice:
Brašno: Rok trajanja ove namirnice je čak dve godine ako ga držite u posudi koja ne propušta vazduh. U suprotnom, brašno je dobro za upotrebu dva do tri meseca.
Začini: Čini se da su začini poslednja stvar na čiji rok upotrebe domaćice obraćaju pažnju. Ako primetite da više nemaju intenzivan ukus koji su imali kad ste ih kupili, verovatno im je istekao rok trajanja, a to je šest meseci od trenutka otvaranja.
Ulje: Može se koristiti do godinu dana, osim ako ga ne zatvorite dobro. Da biste bili sigurni da li je ispravno za konzumiranje, možete ga pomirisati pre upotrebe - jer ćete pokvareno ulje prepoznati po lošem mirisu.
Čaj: Da li se sećate kada ste poslednji put pogledali rok upotrebe naznačen na kutiji čaja? Jedno pakovanje može dugo da traje, ali čaj gubi aromu tri do četiri meseca nakon otvaranja. Zato je potrebno nekoliko puta godišnje kupiti novo pakovanje čaja.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU