Bez ovog tradicionalnog srpskog jela ne mogu se zamisliti jesenja i zimska trpeza
Svaka domaćica ili domaćin ima svoju malu tajnu kad priprema neko jelo, ali kod pripreme sarme velikih tajni ne bi trebalo da bude. Ipak, strasti na internetu uzburkala je rasprava – da li u smesu za sarme ide ili ne ide jaje?
Po društvenim mrežama se povela rasprava o sarmi. Jedni kažu da stavljaju jaje u smesu kako bi bila čvršća, odnosno da poveže sastojke. Drugi pak tvrde da jaje nema šta da traži u sarmi.
Ovaj recept 24sata.hr pronašao je u „Knjizi za svaku ženu“ koja je izdata davne 1952. godine u Zagrebu, u Hrvatskoj seljačkoj štampariji. Po njoj u sarmu ide jaje.
Sastojci:
3 glavice kiselog kupusa
Smesa za sarmu:
1/2 kg iseckane govedine
1/2 kg iseckane svinjetine
4 kašike u sitne kocke nasečene suve slanine
2 kašike masti
1 glavica sitno nasečenog luka (treba izdinstati)
1 celo jaje
1 kašika soli
1/2 kašike bibera
6 kašika pirinča
Za zapršku:
5 kašika masti
3 kašike brašna
1 kašika paprike
2 do 3 litre supe od suvog mesa ili vode
isečeni kiseli kupus
2 velike kašike soli
Priprema:
U posudi pomešati sve sastojke smese za sarmu. Od svake glavice kupusa listovi se skinu i malo iseku rebra, da budu tanja, a da se ne ošteti list.
Staviti list kiselog kupusa na dlan, a na list jednu kašiku nadeva. Sa one strane ruke gde je mali prst složiti kraj lista. Onaj kraj lista koji je najbliži zglobu zamotati. Preostaje još jedan kraj koji nije zamotan. Taj utisnuti prstima.
Napraviti zapršku, zaliti je vodom ili supom, dodati iseckani kupus, posoliti, prokuvati, složiti sarme preko kupusa, pokriti posudu i kuvati polagano tri do četiri sata. Ako je kupus previše kiselog ukusa, staviti jednu do dve kocke šećera, a ako imate surutke, dodati je umesto vode.
BONUS VIDEO:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU