Без овог традиционалног српског јела не могу се замислити јесења и зимска трпеза
Свака домаћица или домаћин има своју малу тајну кад припрема неко јело, али код припреме сарме великих тајни не би требало да буде. Ипак, страсти на интернету узбуркала је расправа – да ли у смесу за сарме иде или не иде јаје?
По друштвеним мрежама се повела расправа о сарми. Једни кажу да стављају јаје у смесу како би била чвршћа, односно да повеже састојке. Други пак тврде да јаје нема шта да тражи у сарми.
Овај рецепт 24сата.хр пронашао је у „Књизи за сваку жену“ која је издата давне 1952. године у Загребу, у Хрватској сељачкој штампарији. По њој у сарму иде јаје.
Састојци:
3 главице киселог купуса
Смеса за сарму:
1/2 кг исецкане говедине
1/2 кг исецкане свињетине
4 кашике у ситне коцке насечене суве сланине
2 кашике масти
1 главица ситно насеченог лука (треба издинстати)
1 цело јаје
1 кашика соли
1/2 кашике бибера
6 кашика пиринча
За запршку:
5 кашика масти
3 кашике брашна
1 кашика паприке
2 до 3 литре супе од сувог меса или воде
исечени кисели купус
2 велике кашике соли
Припрема:
У посуди помешати све састојке смесе за сарму. Од сваке главице купуса листови се скину и мало исеку ребра, да буду тања, а да се не оштети лист.
Ставити лист киселог купуса на длан, а на лист једну кашику надева. Са оне стране руке где је мали прст сложити крај листа. Онај крај листа који је најближи зглобу замотати. Преостаје још један крај који није замотан. Тај утиснути прстима.
Направити запршку, залити је водом или супом, додати исецкани купус, посолити, прокувати, сложити сарме преко купуса, покрити посуду и кувати полагано три до четири сата. Ако је купус превише киселог укуса, ставити једну до две коцке шећера, а ако имате сурутке, додати је уместо воде.
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ