Rešite večitu dilemu kada se koje brašno koristi.
Iako ima mnogo vrsta brašna, najčešća podela koja postoji je ona na meko i oštro. Ponekad se desi da u receptima nije naglašeno koje od ova dva brašna ide, pa se nađete u dilemi, bez obzira na iskustvo u kuhinji, koje brašno upotrebiti, a da vam kolač ili neko testo uspe.
Istina je da između oštrog i mekog brašna nema značajne razlike, a glavno je u načinu mlevenja.
Belo brašno dobija se finim mlevenjem jezgra pšenice. Što se više puta melje, dobija se finije brašno.
Pročitajte još: Novi trend u pranju kose: BRAŠNO oporavlja dlaku iz KORENA
Glavna razlika
Meko brašno finije je od oštrog i idealno je za korišćenje hleba, lisnatog i dizanog testa, peciva, savijača, krofni.
S druge strane, oštro brašno koristi se za kuvana testa, knedle, šufnudle, za zgušnjavanje umaka i soseva. Osim toga, idealno je i za pripremu kora za tortu, palačinki, keskića i za pohovanje.
Ako ste i dalje u dilemi, možda bi idealno bilo da koristite polovinu mere oštrog, a polovinu mere mekog brašna.
Na kraju krajeva, činjenica je da je nema tipa brašna koje morate koristiti, jer do idealnog recepta zapravo ćete doći kroz sopstveno iskustvo i umeće.
Na kraju ćete upotrebljavati ono koje vama najviše odgovara, što ćete saznati isprobavanjem jednog recepta iznova i iznova.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU