Da li luk treba baciti kad proklija, ili ga i dalje možemo upotrebiti?
Pored toga što je izuzetno zdrav, beli luk je jedan od omiljenih začina jer svakom jelu daje poseban ukus. Ipak, često se desi da zbog nepravilnog odlaganja proklija. Postavlja se pitanje da li je proklijali luk za bacanje, ili se još malo me upotrebiti.
Kakvo je njegovo dejtvo u takvom stanju, odnosno da li ga treba jesti objasnila je nutricionistkinja Rašanda Kobins.
Pročitajte još: Nije u pitanju sujeverje, već LEK: Zbog čega je dobro držati BELI LUK ispod jastuka?
— Najpre, kao i sa svom drugom hranom, pomirišite ga. Ako i dalje miriše normalno, verovatno je OK da ga pojedete — kaže Rašanda Kobins.
Jedno istraživanje u "Žurnalu poljoprivredne i prehrambene hemije" pokazalo je da je beli luk koji je najmanje 5 dana klijao imao više antioksidanata od običnog.
Nije strano da mnogima kod proklijalog lika smeta ukus pošto je gorak, zbog čega se preporučuje da ga koristite u pripremanju namirnica gde ne treba da ostane svež.
Ako je mekši nego što bi trebalo da bude i ako je promenio boju, tada beli luk treba baciti.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU