Bulgur ostaje jedna od najjednostavnijih namirnica za kuvanje i najsvestranija od integralnih žitarica.
Poznata po vodećoj ulozi u tabule salati, limunastoj bliskoistočnoj salati od žitarica sa paradajzom, lukom i začinskim biljem, bulgur pšenica postoji najmanje 4.000 godina. Verovatno prva pogodna hrana na svetu, proizvodnja bulgura potiče iz mediteranskog regiona, ali se proširila nadaleko.
Pročitajte još: Šta za ručak? Pasta sa morskim plodovima je nešto što svako treba da proba! (RECEPT)
Šta je bulgur pšenica?
Bulgur potiče od ispucalih zrna celog zrna pšenice koja se skuvaju i osuše pre pakovanja. Kao rezultat toga, oni se kuvaju mnogo brže od drugih sorti integralne pšenice. Bulgur je je najjeftiniji od svih vrsta žitarica.
Kako skuvati bulgur pšenicu?
Budući da je već delimično kuvano, bulgur pšenica se brzo i lako priprema kod kuće.
Većina vrsta bulgur pšenice potpuno se skuva za manje od 15 minuta, ali različite vrste zahtevaju različito vreme kuvanja, pa je najbolje uvek proveriti uputstva na pakovanju.
Uopšteno, sjedinite 2 šolje tečnosti i 1 šolju suvog bulgura u loncu, prokuvajte, smanjite vatru i držite poklopljeno dok bulgur ne omekša, oko 12 minuta. Pre serviranja iscedite višak tečnosti i zrna ispasirajte viljuškom.
Foto: Depozit
Iako se bulgur pšenica najčešće nalazi u salati od tabule salati, možete je koristiti baš kao pirinač ili kus -kus, ili bilo koje drugo žito od celog zrna, poput ječma ili kinoje. Umesto pirinča, pokušajte da uparite svoje omiljeno povrće ili kari sa kuvanom bulgur pšenicom od celog zrna. Takođe je dobar vezivni sastojak u vegetarijanskim ili mesnim pecivima i lopticama, poput bliskoistočnog jela zvanog kibe.
Recept za tabule salatu
Sastojci
- 2 veće veze peršuna (oko 450g, 200-230g očišćenog)
- 130g bulgura
- 100ml ključale vode
- 6 tanjih komada zelenog, mladog luka (120-140g)
- 3 veća paradajza (oko 550-600g)
- 2 kašičice suve mente, može i sveža
- kašičica soli, biber po ukusu
- oko 80ml maslinovog ulja
- isceđen sok jednog limuna
- 1/3 kašičice pimenta ili po veći prstohvat cimeta, muskatnog orašćica i karanfilića
Bulgur stavite u činiju i prelijte ključalom ili vrućom vodom. Ostavite da upije tečnost dok ne pripremite ostale sastojke. Brzo upija vodu, ali nemojte dodavati više, iako vam se čini da je suv. Pre dodavanja salati, viljuškom izlomite i dobro rastresite bulgur.
Peršun iseckajte najsitnije što možete (bez tvrdih delova) i pomešajte sa ostalim sastojcima.
Dodajte iseckane sastojke u bulgur, začinite i dobro promešajte.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUK