Ovaj način pripreme je stariji i od prebranca
Tučeni pasulj, mućeni pasulj ili papula je najstariji način spremanja pasulja u mnogim krajevima Srbije. Isprobajte ga na način na koji su ga ljudi od davnina jeli i osetite njegove čari. Ukus će vas oduševiti, a priprema se brzo i jednostavno.
Potrebni sastojci:
1 glavica crnog luka (ili komad praziluka)
konzerva od 800 gr belog pasulja (ili 500 gr vec skuvanog pasulja)
1/2 kašicice soli
1/2 kašicice mlevenog bibera
3-4 kašike ulja
2 cešnja belog luka
1/2 kašicice crvene zacinske paprike ( može i ljuta)
Način pripreme:
Kašiku ulja sipajte u manju šerpicu i uz minimalno dolivanje vode izdinstajte sitno iseckani crni luk dok ne svene. Otvorite konzervu pasulja, zatim procedite, izručite u dublji sud, pa dodajte izdinstani luk. Štapnim mikserom sjedinite sastojke, dodajte biber i so i po želji malo tecnosti (u kojoj je bio pasulj ili u kojoj se kuvao). Gustina treba da bude kao za pire.
Preostalo ulje sipajte u plići sud, dodajte sitno seckani beli luk. Propržite malo da luk zamiriše, dodajte crvenu mlevenu začinsku papriku, promešajte i sklonite sa vatre.
Pročitajte još: Ideja za ručak prema Bakinom receptu: PLJESKAVICE od tikvica i sira
Ispasirani pasulj sipajte u pliću činiju za posluživanje, tanko po njemu rasporediti zapršku i poslužiti.
Naravno da ne mora da se koristi pasulj iz konzerve, već obican skuvani beli, ali kad ste u žurbi konzervirani je jednako dobar, jer ovde zaprška daje glavni šmek jelu. Pasiranje štapnim mikserom je brže, a dobije se isti rezultat kao kada se ranije pasulj pasirao "u grubo" viljuškom. U zapršku po želji možete staviti ljutu začinsku papriku.
Idealno jelo za posnu trpezu. Obradujte ukućane novim načinom pravljenja pasulja, svi će biti oduševljeni. Prijatno, uživajte!
BONUS VIDEO:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU