Овај начин припреме је старији и од пребранца
Тучени пасуљ, мућени пасуљ или папула је најстарији начин спремања пасуља у многим крајевима Србије. Испробајте га на начин на који су га људи од давнина јели и осетите његове чари. Укус ће вас одушевити, а припрема се брзо и једноставно.
Потребни састојци:
1 главица црног лука (или комад празилука)
конзерва од 800 гр белог пасуља (или 500 гр вец скуваног пасуља)
1/2 кашицице соли
1/2 кашицице млевеног бибера
3-4 кашике уља
2 цешња белог лука
1/2 кашицице црвене зацинске паприке ( може и љута)
Начин припреме:
Кашику уља сипајте у мању шерпицу и уз минимално доливање воде издинстајте ситно исецкани црни лук док не свене. Отворите конзерву пасуља, затим процедите, изручите у дубљи суд, па додајте издинстани лук. Штапним миксером сједините састојке, додајте бибер и со и по жељи мало тецности (у којој је био пасуљ или у којој се кувао). Густина треба да буде као за пире.
Преостало уље сипајте у плићи суд, додајте ситно сецкани бели лук. Пропржите мало да лук замирише, додајте црвену млевену зачинску паприку, промешајте и склоните са ватре.
Прочитајте још: Идеја за ручак према Бакином рецепту: ПЉЕСКАВИЦЕ од тиквица и сира
Испасирани пасуљ сипајте у плићу чинију за послуживање, танко по њему распоредити запршку и послужити.
Наравно да не мора да се користи пасуљ из конзерве, већ обицан скувани бели, али кад сте у журби конзервирани је једнако добар, јер овде запршка даје главни шмек јелу. Пасирање штапним миксером је брже, а добије се исти резултат као када се раније пасуљ пасирао "у грубо" виљушком. У запршку по жељи можете ставити љуту зачинску паприку.
Идеално јело за посну трпезу. Обрадујте укућане новим начином прављења пасуља, сви ће бити одушевљени. Пријатно, уживајте!
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ