Jestivo cveće ne dodaje samo divnu boju vašim jelima, već i neponovljiv ukus.
Predstavljamo vam dva recepta, gde glavnu ulogu igra cveće!
Salata od cveća
Sastojci: 250 gr mešane salate, 100 gr cvetova dan i noć (ili nekog drugog jestivog cveća poput nevena, borača, ljubičica ili maslačka), 2 kašike vinskog sirćeta, pola kašike senfa, 5 kašika ulja, so i biber i malo šećera.
Pročitajte još: Uvek ste se pitali kako da spremite KOMORAČ? SICILIJANSKA SALATA je odličan izbor
Salatu i cveće dobro oprati i osušiti.
U činiju za salatu pomešati: sirće, senf, šećer, so, biber. Dodati ulje i mešati žicom za mućenje.
Spojiti sa salatom, blago izmešati i aranžirati svetovima.
Slatkiš od borovnica sa cvetovima lavande
Sastojci: 100 g borovnica, 2 kašičice voćnog likera, kašičica cvetića lavande, vanilin šećer, 50 g šećera, 250 ml slatke pavlake, 400 ml jogurta, 200 g džema od borovnica.
Cveće lavande prelijte likerom.
Pročitajte još: Kako se sprema PIJANI ŠARAN ? Najukusniji recept za Veliki petak (RECEPT)
Slatku pavlaku umutite u čvrst šlag, pa umešajte vanilin šećer, šećer i jogurt.
U 1/3 smese lagano umešajte liker sa lavandom i džem od borovnica.
U četiri čaše prvo ulijte 1/3 osnovne smese sa jogurtom, pa na nju izlijte smesu sa džemom. Na kraju ulijte ostatak smese s jogurtom, pospijte svežim borovnicama i ponekim cvetom lavande.
Držite u frižideru do posluživanja.
PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU