Reč je o kremastom namazu na bazi krompira i belog luka, jednostavnih sastojaka, ali očaravajućeg ukusa.

Pravoslavni vernici danas obeležavaju praznik Blagovesti, jedan od retkih dana tokom posta kada je dozvoljeno konzumiranje ribe. Osim oraznika Cveti, ovo je jedini praznik tokom Velikog posta koji omogućava da trpeza bude bogatija i raznovrsnija.
Pored ribe, na blagoslovenoj trpezi često se nalazi i skordalija, tradicionalni posni namaz koji vodi poreklo iz Grčke, a savršeno se slaže sa ribom. Reč je o kremastom namazu na bazi krompira i belog luka, jednostavnih sastojaka, ali bogatog ukusa. Skordalija je idealna za sve koji žele da unesu duh Mediterana u svoj dom i osete ukus koji podseća na letnje dane i miris mora.
Recept za skordaliju – grčki posni namaz sa belim lukom
Sastojci:
500 g krompira (oljuštenog i isečenog na kockice)
80 g blanširanih badema (ili oljuštenih oraha)
3 do 6 čena svežeg ili pečenog belog luka
¼ šolje + 2 kašike sveže ceđenog limunovog soka
¾ šolje grčkog ekstra devičanskog maslinovog ulja
So po ukusu
Priprema skordalije – korak po korak
Skuvajte krompir
Krompir operite, isecite na kockice i kuvajte u posoljenoj vodi dok ne omekša (oko 10–15 minuta). Ocedite ga i isperite vrelom vodom, a zatim ostavite da se prohladi i da višak vlage ispari.
Napravite pastu od belog luka i badema
U seckalici pomešajte bademe, beli luk, so i limunov sok. Miksajte dok ne dobijete glatku pastu.
Izgnječite krompir i sjedinite sastojke
Ugnječite krompir i postepeno dodajte polovinu maslinovog ulja uz stalno mešanje. Potom umešajte pastu od belog luka i badema, a zatim dodajte i ostatak ulja. Mešajte dok ne dobijete glatku, baršunastu smesu. Po potrebi dodajte još soli.
Serviranje
Skordaliju prebacite u činiju za serviranje. Ukrasite je sa malo maslinovog ulja, seckanim peršunom, zelenim lukom ili limunovom koricom. Može se služiti i topla i hladna, a idealno je da odstoji u frižideru 2–3 sata pre služenja.
Savet više:
Za savršen rezultat, važno je da se skordalija dobro izblenda ili izmeša, kako bi se postigla prava emulzija i sprečila kisela nota u ukusu. Za razliku od klasičnog pire krompira, skordalija se služi hladna i može se čuvati u frižideru do četiri dana.
(Kurir)
BONUS VIDEO:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU