Oglas
· · Komentari: 0

NA BLAGOVESTI MORATE NAPRAVITI SKORDALIJU: Recept za tradicionalni namaz koji danas treba da se nađe na vašoj trpezi

Reč je o kremastom namazu na bazi krompira i belog luka, jednostavnih sastojaka, ali očaravajućeg ukusa.

1744016529_Foto-Shutterstock-SPC-Blagovesti.jpg
Foto: Shutterstock, SPC
Oglas

Pravoslavni vernici danas obeležavaju praznik Blagovesti, jedan od retkih dana tokom posta kada je dozvoljeno konzumiranje ribe. Osim oraznika Cveti, ovo je jedini praznik tokom Velikog posta koji omogućava da trpeza bude bogatija i raznovrsnija.

Pored ribe, na blagoslovenoj trpezi često se nalazi i skordalija, tradicionalni posni namaz koji vodi poreklo iz Grčke, a savršeno se slaže sa ribom. Reč je o kremastom namazu na bazi krompira i belog luka, jednostavnih sastojaka, ali bogatog ukusa. Skordalija je idealna za sve koji žele da unesu duh Mediterana u svoj dom i osete ukus koji podseća na letnje dane i miris mora.

Recept za skordaliju – grčki posni namaz sa belim lukom

Sastojci:

500 g krompira (oljuštenog i isečenog na kockice)
80 g blanširanih badema (ili oljuštenih oraha)
3 do 6 čena svežeg ili pečenog belog luka
¼ šolje + 2 kašike sveže ceđenog limunovog soka
¾ šolje grčkog ekstra devičanskog maslinovog ulja
So po ukusu

Priprema skordalije – korak po korak

Skuvajte krompir

Krompir operite, isecite na kockice i kuvajte u posoljenoj vodi dok ne omekša (oko 10–15 minuta). Ocedite ga i isperite vrelom vodom, a zatim ostavite da se prohladi i da višak vlage ispari.

Napravite pastu od belog luka i badema

U seckalici pomešajte bademe, beli luk, so i limunov sok. Miksajte dok ne dobijete glatku pastu.

Oglas

Izgnječite krompir i sjedinite sastojke

Ugnječite krompir i postepeno dodajte polovinu maslinovog ulja uz stalno mešanje. Potom umešajte pastu od belog luka i badema, a zatim dodajte i ostatak ulja. Mešajte dok ne dobijete glatku, baršunastu smesu. Po potrebi dodajte još soli.

Serviranje

Skordaliju prebacite u činiju za serviranje. Ukrasite je sa malo maslinovog ulja, seckanim peršunom, zelenim lukom ili limunovom koricom. Može se služiti i topla i hladna, a idealno je da odstoji u frižideru 2–3 sata pre služenja.

Savet više:

Za savršen rezultat, važno je da se skordalija dobro izblenda ili izmeša, kako bi se postigla prava emulzija i sprečila kisela nota u ukusu. Za razliku od klasičnog pire krompira, skordalija se služi hladna i može se čuvati u frižideru do četiri dana.

(Kurir)

BONUS VIDEO:

 

Oglas

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas