Iako se zove Italian cream cake, ova torta sasvim sigurno ne potiče iz Italije, nego - s američkog juga.

Iako nije poznato ko je smislio ovu tortu koju Amerikanci zovu "Italian cream cake", sasvim je sigurno da ona ne potiče iz Italije, nego s američkog juga. Možda je nekoga samo podsetila na Italiju svojim toplim orašastim ukusima. Pravi od sredine dvadesetog veka kao univerzalni dezert za svaku priliku, od porodičnih ručkova do velikih svečanosti.
Pekan orahe možete zameniti običnim orasima ili bademima, a vreme pripreme možete podeliti na dva dana ako unaprijed ispečete kore i držite ih u frižideru.
Za koru:
- 115 g putera, omekšalog
- 115 g biljne masti
- 400 g šećera
- 5 velikih jaja
- 1 kašika ekstrakta vanile
- 250 g glatkog brašna
- 1 kašičica sode bikarbone
- 240 ml mlaćenice
- 100 g kokosovih listića
Za fil:
100 g naseckanih pekan oraha
225 g krem sira, omekšalog
115 g putera, omekšalog
1 kašika ekstrakta vanile
450 g šećera u prahu, prosejanog
Priprema:
Namastite i pobrašnite tri okrugla kalupa obima 23 centimetra. Zagrejte rernu na 175 stupeni.
Mikserom, srednjom brzinom, penasto izmiksajte puter i biljnu mast. Postepeno dodajte šećer, stalno mešajući. Dodajte žumance, jedan po jedan, i promešajte smesu nakon svakog dodavanja. Umešajte ekstrakt vanile.
Naizmenično dodajte brašno i mlaćenicu (počnite i završite sa brašnom). Miksajte malom brzinom dok se testo ne poveže. Umešajte kokos.
Belanca ulupajte u čvrsti sneg, zatim ih pažljivo umiešajte u testo.
Podelite testo u pripremljene kalupe.
Pecite oko 25 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu kore ne izađe čista. Ostavite kore da se hlade u kalupima 10 minuta, zatim ih izvadite i potpuno ohladite na rešetki.
Za fil prvo prepržite naseckane pekan orahe u tiganju, stalno mešajući, 5 do 10 minuta. Ostavite sa strane da se ohlade.
Srednjom brzinom umiksajte krem sir, puter i vanilu dok ne dobijete kremastu smesu. Dodajte šećer u prahu, i dalje miksajući malom brzinom dok se sve ne sjedini. Potom mutite fil velikom brzinom dok ne postane sasvim gladak. Na kraju nežno umešajte pekan orahe.
Ravnomerno namažite fil između kora, po vrhu i stranicama torte. Po želji ukrasite preprženim pekan orasima.
Prijatno!