Oglas
· · Komentari: 0

ČUVENA ITALIJANSKA TORTA PREPUNA FILA: Pekan orasi su ključ savršenog ukusa, a idealna je za Uskrs (RECEPT)

Iako se zove Italian cream cake, ova torta sasvim sigurno ne potiče iz Italije, nego - s američkog juga.

1744031260_shutterstock_155031467.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Iako nije poznato ko je smislio ovu tortu koju Amerikanci zovu "Italian cream cake", sasvim je sigurno da ona ne potiče iz Italije, nego s američkog juga. Možda je nekoga samo podsetila na Italiju svojim toplim orašastim ukusima. Pravi od sredine dvadesetog veka kao univerzalni dezert za svaku priliku, od porodičnih ručkova do velikih svečanosti.

Pekan orahe možete zameniti običnim orasima ili bademima, a vreme pripreme možete podeliti na dva dana ako unaprijed ispečete kore i držite ih u frižideru.

Za koru:

  • 115 g putera, omekšalog
  • 115 g biljne masti
  • 400 g šećera
  • 5 velikih jaja
  • 1 kašika ekstrakta vanile
  • 250 g glatkog brašna
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 240 ml mlaćenice
  • 100 g kokosovih listića

Za fil:

100 g naseckanih pekan oraha
225 g krem sira, omekšalog
115 g putera, omekšalog
1 kašika ekstrakta vanile
450 g šećera u prahu, prosejanog

Oglas

Priprema:

Namastite i pobrašnite tri okrugla kalupa obima 23 centimetra. Zagrejte rernu na 175 stupeni.
Mikserom, srednjom brzinom, penasto izmiksajte puter i biljnu mast. Postepeno dodajte šećer, stalno mešajući. Dodajte žumance, jedan po jedan, i promešajte smesu nakon svakog dodavanja. Umešajte ekstrakt vanile.
Naizmenično dodajte brašno i mlaćenicu (počnite i završite sa brašnom). Miksajte malom brzinom dok se testo ne poveže. Umešajte kokos.
Belanca ulupajte u čvrsti sneg, zatim ih pažljivo umiešajte u testo.
Podelite testo u pripremljene kalupe.
Pecite oko 25 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu kore ne izađe čista. Ostavite kore da se hlade u kalupima 10 minuta, zatim ih izvadite i potpuno ohladite na rešetki.

Za fil prvo prepržite naseckane pekan orahe u tiganju, stalno mešajući, 5 do 10 minuta. Ostavite sa strane da se ohlade.
Srednjom brzinom umiksajte krem sir, puter i vanilu dok ne dobijete kremastu smesu. Dodajte šećer u prahu, i dalje miksajući malom brzinom dok se sve ne sjedini. Potom mutite fil velikom brzinom dok ne postane sasvim gladak. Na kraju nežno umešajte pekan orahe.

Ravnomerno namažite fil između kora, po vrhu i stranicama torte. Po želji ukrasite preprženim pekan orasima.

Prijatno!

Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas