Posni desert oduševiće i one izbirljive
Za koru
200 ml ulja
1,5 čaša vode
450 g brašna
320 g šećera
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica vanilin šećera
Za fil
1 posni margarin
200 ml biljne slatke pavlake
6 kašika šećera u prahu
1 kašičica kakao praha
3 kapi ruma
Za sirup
300 g šećera
300 ml vode
2 kašičice instant kafe
100 ml ruma
Za glazuru
250 g čokolade za kuvanje
1 kašika šećera
4 kašike vode
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi pomešajte vodu, ulje, sodu bikarbonu, šećer i vanilin šećer, pa sipajte brašno i umutite. U pleh obložen papirom za pečenje preručite smesu. Pecite oko pola sata, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Prohlađenu koru podelite na 2 dela. Zasebno penasto umutite margarin sobne temperature pa dodajte biljnu slatku pavlaku. Umutite sve da se sastojci dobro sjedine. Dodajte kakao, rum i kakao prah pa mikserom sjedinite. Otopite šećer sa vodom, pa dodajte kafu i promešajte. Prohlađenom sirupu dodajte rum. U kalup stavite koru pa je prelijte sirupom i potom, premažite pripremljenim filom. Ponovite postupak i sa drugom korom. Pomešajte vodu i šećer pa dodajte čokoladu i kuvajte, uz neprestano mešanje, na umerenoj temperaturi. Kolač prelijte čokoladnom glazurom pa pospite kakao prahom. Ostavite u frižideru da se prohladi i stegne.
Uživajte!
(Trpeza)
BONUS VIDEO