Kolač koji se definitivno lako pravi
Jedan od omiljenih starinskih kolača jeste popularni "žuti kolač" sa višnjama i jogurtom. Osim fantastičnog spoja slatkog i kiselkastog ukusa, popularnost je stekao i zbog lakoće pripreme zbog čega ga često prave i početnici.
Ovo je recept za najjednostavniji kolač sa višnjama i jogurtom. Zasladite vikend ovim sočnim zalogajima.
Sastojci:
5 jaja
300 g šećera
1 kesica vanilin šećera
300 g brašna
200 ml jogurta
150 ml ulja
1 kesica praška za pecivo
500 g višanja
30 g griza
prah šećer
Priprema:
Mikserom umutimo jaja dok ne postanu penasta. Postepeno dodajemo šećer i vanilin šećer. Mutimo dok se šećer ne otopi i lepo sjedini. Dodajemo postepeno jogurt i nastavljamo sa mućenjem. Zatim dodajemo ulje i mutimo još malo.
Smanjimo brzinu miksera na najmanje. Postepeno, kašiku po kašiku, dodajemo prosejano brašno. Na kraju dodamo prašak za pecivo i nastavimo još malo sa mućenjem dok se smesa ne sjedini i ne razbiju grudvice. Smesu sipamo već podmazan i brašnom posut pleh (39x25cm).
Višnje smo očistili od koštica i ocedili ih od viška tešnosti. Pospemo ih grizom i malo ih uvaljamo. Tako pripremljene višnje poređati u pleh. Po neku višnju mozete utisnuti, a neke možete ostaviti po vrhu, sve zavisi kako želite da one budu u kolaču.
Kolač pečemo u vec zagrejanoj rerni na 180 C oko 30-35 minuta. Seći na kocke i posuti prah šećerom
Kurir
Bonus video:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU