Колач који се дефинитивно лако прави
Један од омиљених старинских колача јесте популарни "жути колач" са вишњама и јогуртом. Осим фантастичног споја слатког и киселкастог укуса, популарност је стекао и због лакоће припреме због чега га често праве и почетници.
Ово је рецепт за најједноставнији колач са вишњама и јогуртом. Засладите викенд овим сочним залогајима.
Састојци:
5 јаја
300 г шећера
1 кесица ванилин шећера
300 г брашна
200 мл јогурта
150 мл уља
1 кесица прашка за пециво
500 г вишања
30 г гриза
прах шећер
Припрема:
Миксером умутимо јаја док не постану пенаста. Постепено додајемо шећер и ванилин шећер. Мутимо док се шећер не отопи и лепо сједини. Додајемо постепено јогурт и настављамо са мућењем. Затим додајемо уље и мутимо још мало.
Смањимо брзину миксера на најмање. Постепено, кашику по кашику, додајемо просејано брашно. На крају додамо прашак за пециво и наставимо још мало са мућењем док се смеса не сједини и не разбију грудвице. Смесу сипамо већ подмазан и брашном посут плех (39x25цм).
Вишње смо очистили од коштица и оцедили их од вишка тешности. Поспемо их гризом и мало их уваљамо. Тако припремљене вишње поређати у плех. По неку вишњу мозете утиснути, а неке можете оставити по врху, све зависи како желите да оне буду у колачу.
Колач печемо у вец загрејаној рерни на 180 Ц око 30-35 минута. Сећи на коцке и посути прах шећером
Курир
Бонус видео:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ