Ukus koji se pamti
Sastojci:
500 g mlevenog mesa
400 g krompira
3 manje glavice crnog luka
2 čena belog luka
1 jaje
2 kašike brašna
so, biber, suvi biljni začin
ulje
Bešamel sos:
mallo putera
2-3 kašike brašna
500ml mleka
200ml pavlake za kuvanje
kačkavalj
so, biber
Pročitajte još: Kapućino torta jednostavna za pripremu: Uživajte u savršeno kremastom ukusu (RECEPT/VIDEO)
Foto: Shutterstock
Pročitajte još: Salata sa narom, piletinom i kikirikijem: Želećete zalogaj više ovog egzotičnog ukusa (RECEPT)
Priprema:
1. Luk sitno naseckati, krompir narendati na krupnijoj strani rendeta, a beli luk na sitnijoj. Sve dodati mlevenom mesu. Umutite jaje i dodati u smesu. Dodati i 2 kašike brašna, so, biber i suvi biljni začin. Sve fino izmešati da se masa ujednači.
2. Oblikovati đulbastije, kao pljeskavice ili ćufte, i pržiti ih u dobro zagrejanom ulju. Nije cilj da se potpuno isprže, nego samo da uhvate finu koricu sa obe strane.
3. Pržene đulbastije slagati jednu do druge u vatrostalnu posudu ili pleh
4. Bešamel: Na ulje u kojem se pržilo meso, dodati komadić putera. Staviti 2-3 pune kašike brašna i mešati da se ne stvore grudvice. Sipati mleko mešajući sve vreme. Dodati i pavlaku za kuvanje, so i biber, po želji.
5. U gotov bešamel dodati i malo sira (kačkavalj, parmezan, gauda, ementaler...po želji).
6. Preliti đulbastije bešamelom, pokriti folijom i peći 30-tak minuta na 220 C. Zatim skinuti foliju, i peći još 15-tak minuta na istoj temperaturi.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU