Укус који се памти
Састојци:
500 г млевеног меса
400 г кромпира
3 мање главице црног лука
2 чена белог лука
1 јаје
2 кашике брашна
со, бибер, суви биљни зачин
уље
Бешамел сос:
малло путера
2-3 кашике брашна
500мл млека
200мл павлаке за кување
качкаваљ
со, бибер
Прочитајте још: Капућино торта једноставна за припрему: Уживајте у савршено кремастом укусу (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)
Фото: Схуттерстоцк
Прочитајте још: Салата са наром, пилетином и кикирикијем: Желећете залогај више овог егзотичног укуса (РЕЦЕПТ)
Припрема:
1. Лук ситно насецкати, кромпир нарендати на крупнијој страни рендета, а бели лук на ситнијој. Све додати млевеном месу. Умутите јаје и додати у смесу. Додати и 2 кашике брашна, со, бибер и суви биљни зачин. Све фино измешати да се маса уједначи.
2. Обликовати ђулбастије, као пљескавице или ћуфте, и пржити их у добро загрејаном уљу. Није циљ да се потпуно испрже, него само да ухвате фину корицу са обе стране.
3. Пржене ђулбастије слагати једну до друге у ватросталну посуду или плех
4. Бешамел: На уље у којем се пржило месо, додати комадић путера. Ставити 2-3 пуне кашике брашна и мешати да се не створе грудвице. Сипати млеко мешајући све време. Додати и павлаку за кување, со и бибер, по жељи.
5. У готов бешамел додати и мало сира (качкаваљ, пармезан, гауда, ементалер...по жељи).
6. Прелити ђулбастије бешамелом, покрити фолијом и пећи 30-так минута на 220 Ц. Затим скинути фолију, и пећи још 15-так минута на истој температури.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ