Iako je povrće i te kako zdravo, uveče bi pojedine vrste trebalo izbegavati
Nadimanje je osećaj nelagodnosti u stomaku izazvan prekomernom proizvodnjom gasova ili zadržavanjem tečnosti, a veliki broj ljudi bori se sa ovim problemom. Postoji nekoliko faktora koji mogu doprineti nadimanju, kao što su prebrzo konzumiranje hrane, masna hrana, prejedanje, stres, hormonske promene, zatvor i osetljivost na hranu.
Jedan od efikasnih načina da sprečite nadimanje je izbegavanje određene hrane, posebno u vreme večere, kada se naše telo usporava i teže je variti hranu.
U nastavku saznajte kojih 8 vrsta povrća treba da izbegavate za večeru ako ste skloni nadimanju.
1. Brokoli
Brokoli je povrće iz porodice krstaša i bogato je raznim hranljivim sastojcima. Međutim, sadrži šećer koji se zove rafinoza i koji je teško svarljiv. To može dovesti do gasova i nadimanja. Konzumiranje brokolija kasno uveče takođe može izazvati probavne smetnje i ometati dobar san.
2. Prokulice
Prokulice takođe spadaju u porodicu krstaša i sadrže rafinozu. Kao što je već pomenuto, rafinoza može biti teško svarljiva i može dovesti do problema sa varenjem ako se konzumira pre spavanja. Takođe, ovo povrće je bogato vlaknima koja mogu izazvati gasove i nadimanje. Ograničite unos prokulica ili ih potpuno izbegavajte ako osetite nadimanje.
3. Karfiol
Karfiol, koji je sličan brokoliju i prokulicama, izuzetno je hranljiv i pruža nam razne zdravstvene prednosti. Međutim, sadrži jedinjenje zvano sulforafan koje takođe može izazvati gasove i nadimanje. Takođe, sadrži veliku količinu vlakana koja mogu biti teška za varenje.
4. Kupus
Kupus takođe spada u veoma hranljivo povrće, ali konzumiranje ove namirnice za večeru isto može izazvati gasove i nadimanje, zbog visokog sadržaja vlakana i rafinoze. Kupus u vreme večere može uticati na kvalitet sna, pa se preporučuje da ga jedete za doručak ili ručak.
5. Crni luk
Crni luk sadrži fruktane, vrstu ugljenih hidrata koji mogu izazvati gasove i nadimanje. Takođe je bogat vlaknima, što može pogoršati problem.
6. Beli luk
Beli luk se smatra superhranom zahvaljujući svojim brojnim nutritivnim kvalitetima i zdravstvenim prednostima koje pruža. Međutim, beli luk takođe sadrži fruktane koji mogu dovesti do nadimanja i gasova, a može izazvati i refluks kiseline što može ometati san.
7. Grašak
Grašak je bogat hranljivim materijama, posebno antioksidansima. Ovo ga čini odličnim dodatkom vašoj ishrani, ali grašak takođe može izazvati nadimanje zbog visokog sadržaja vlakana i fruktoze. Grašak, uz to, sadrži i šećerne alkohole koji mogu izazvati probleme sa varenjem.
8. Slatki krompir
Slatki krompir je dobar izvor vlakana i hranljivih materija, ali nekim ljudima može biti teško svarljiv. Ovaj krompir sadrži vrstu ugljenih hidrata koji se zove skrob, a koji može izazvati gasove i nadimanje, posebno kada se jede u velikim količinama.