Najboje je konzumirati ga bez dodataka.
Pored vode, čaj je tečnost koja se najviše pije. Ipak, stručnjaci upozoravaju da ovaj napitak koji uglavnom ima pozitivan efekat na zdravlje može da bude i štetan za organizam, u zavisnosti od sastojaka koje dodajemo u njega.
Šećer ili vestački zaslađivači
Iako nam se to najmanje dopada, čaj je najzdraviji kada u njega ne dodamo ništa. Zaslađivači jesu bolji izbor od šećera, ali Američka agencija za hranu i lekove savetuje da se i njihova upotreba ograniči. Ako baš ne možete da pijete čaj koji nije sladak, stavite kašičicu meda.
Mleko
Mnogi od nas vole da dodaju mleko u čaj, međutim pojedina istraživanja su pokazala da to i nije najbolja kombinacija, posebno ukoliko se čaj pije u cilju spečavanja kardiovaskularnih bolesti.
“Dodavanjem kuvanog kravljeg mleka čaju umanjujemo njegovo pozitivno dejstvo, tj. dejstvo koje on ima na opuštanje krvnih sudova”, kažu rezultati istraživanja objavljeni u "Evropskom kardiovaskularnom žurnalu".
Limun
Ukoliko volite da čaj osvežite limunom, dodajte ga tek kada izvadite kesicu. Limun snižava pH vrednost čaja, a to pomaže metalima da se lakše ispuste u čaj.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU