Srpski naziv hajdučka trava je dobila po tome što su hajduci njome previjali rane
Hajdučka trava je jedna od najčešće upotrebljavanih blagotvornih biljaka u našem narodu. Koristi se za pomoć kod želudačno-crevnih oboljenja, groznice, povišenog krvnog pritiska, za čišćenje krvi, kao antikoagulantno sredstvo kod moždane i srčane tromboze.
Naročito je korisna za jetru
Naročito je korisna kod oboljenja jetre, slezine, pankreasa, kod grčeva, lupanja srca, žutice, bolova u leđima, neredovnih ili obilnih menstruacija, nesanice, čireva i hemoroida. Može se koristiti i kao kupka jer uklanja bolove u rukama i nogama. Ova „čarobna biljka“ pomaže i kod migrene, krvarenja iz nosa i nesvestice.
Čaj od hajdučke trave
Jednu kašičicu čaja hajdučke trave preliti šoljom (200 ml) ključale vode, ostaviti da stoji 10 minuta, a zatim procediti. Čaj piti tri puta dnevno po jednu šolju, pre obroka. Koristan je i za obloge.
Sveži sok
Dve šake svežih listova hajdučke trave prelije sa sa 100 ml vode i promešajte. Četiri puta na dan, uz jelo, uzima se po kašika oceđenog soka.
Bolesti jetre
Kod uvećane jetre i oslabljene funkcije ovog organa dnevno treba piti jednu do dve šolje čaja od hajdučke trave pomešanog s jednakim delovima kantariona, crnog trna i aloe vera praha (sa vrha noža).
Čaj za "vraćanje snage"
Protiv nesanice i opšte slabosti u periodu oporavka nakon teške bolesti, uveče piti po jednu šoljicu čaja od 5 g hajdučke trave prelivene sa 2,5 dl vrele vode. Ovako pripremljen čaj podstiče obrambenu funkciju tela.
(Kurir)
BONUS VIDEO:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU