Са Уном Пиале разговарали смо америчким посластицама, кувању и десерту којим је њен супруг, глумац Стеван Пиале одушевљен.
Уна је девојка која је завршила енглески језик и књиженост. Бавила се превођењем, послом који је њена највећа љубав, како и сама истиче. Овим послом наставила је да се бави чим је на свет донела девојчицу Росу. Међутим, како је Роса проходала, рад на компјутеру постао јој је неизводљив, због чега сада прави паузу док ћеркица мало не порасте.
У међувремену, Уна је уз подршку свог супруга Стевана отворила Инстаграм профил, на којем је почела да дели права мала укусна ремек-дела, рађена према америчким рецептима. У разговору за Магазин Новости, Уна је испричала занимљиву причу о настанку овог профила, па је за наше читаоце открила "мале тајне великих мајстора", када је кулинарство у питању.
Када си и како доша на идеју да отвориш профил "Само свега стави доста", на којем делиш своје рецепте?
- Једног дана ми је просто само пало на памет да желим, с обзиром да обожавам да боравим у кухињи и привлачи ме све везано за кухињу, да треба да отворим још један профил где ћу качити само колаче, да не оптерећујем људе које то не занима. Временом се то некако профилисало и постао је овај профил који данас имам, где пратиоцима пружам рецепте америчких посластица.
Која се прича крије иза имена "Само свега стави доста"?
- Моја мама, која иначе феноменално кува, многе је савете покупила од моје нане, односно своје свекрве. Кад је почињала са кувањем, нана - која је обожавала пикантна и много зачињена јела, дала јој је савет како је "кување много лако, нема ту шта, само свега ставиш доста и то је то". Мноого година касније ми је мама испричала то, и мени је та прича била и смешна и симпатична, али урезало ми се у сећање као најбитнија ставка при кувању. Просто ми се сама од себе наметнула та реченица као назив профила истог дана када сам га отворила.
У односу на себе са почетка ове приче и себе сада, да ли си научила неке нове цаке када је кулинарство или блогерство у питању?
- Како да не, и у кулинарству и у блогерству. Код кулинарства сам научила, рецимо, зашто се користе састојци, док сам раније само слепо радила шта рецепт налаже. Сада знам зашто и када се у тесто за мафине ставља уље а када путер, зашто негде иде бели а негде браон шећер, зашто у тесто од америчке пите иде ледена вода... То се све научи кроз праксу. А о блогерству сам, неминовно, морала да учим како је мој профил растао и пристизале понуде за сарадњу и плаћена спонзорства. Раније нисам имала идеју о том аспекту целе приче.
Да ли се увек стриктно придржаваш рецепта, или га мало измениш и додаш неке своје састојке?
- Како кад. За неке колаче се држим стриктно јер се први пут, рецимо, сусрећем са том врстом слаткиша и немам појма какве текстуре и укуса треба да буду... И онда док се не извежбам са том врстом колача, држим се стриктно. Са мафинима, капкејксима, и америчким питама баш експериментишем. За капкејке сам рецимо потпуно изменила фил и уопште не користим рецепт за њихов buttercream - који ми се уопште не свиђа, него правим неку своју верзију.
Пошто је твој профил посвећен слаткишима, да ли си се опробала и у прављењу сланиша?
- Наравно, кувам сваки дан ручак за породицу, и експериментисање са сланим јелима ме исто привлачи али слаткиши су ми ипак страст.
С обзиром на то да си мама једне мале девојчице, да ли сада имаш мање времена да се посветиш спремању посластица, или је уз добру организацију могуће све постићи?
- Па неминовно је да имам мање времена али сам успела некако мало да изменим распоред тако да сада унапред смислим неких пет слаткиша за наредни месец, направим их све током прве недеље у месецу, и онда сам мирна што се тиче садржаја до краја месеца.
Да ли си ти главна особа у твом окружењу/друштву када је потребно спремање слаткиша за рођендане или прославе?
- Јесам, увек се подразумева да ће "Уна спремити нешто слатко" који год да је догађај у питању. И у 80% случајева се тражи да то слатко буде brownie.
Постоји ли колач који твоји укућани обожавају, и ако постоји, можеш ли поделити са нама тај рецепт?
- Моји укућани највише воле Магнолијин банана пудинг, по рецепту чувене њујоршке пекаре Magnolia's bakery... То нестане већ до следећег дана. (Рецепт се налази у опису ове фотографије.)
Која је идеална празнична посластица која се лако и брзо спрема, а не оставља за собом "хаос"?
- Ух, амерички празнични рецепти углавном изискују велике припреме и огроман хаос јер они баш баш воле медењаке у различитим облицима, бојама, кућице од кекса и слично... Али ето, нека то буду кексићи од ђумбира које сам правила прошле године.
Потребне су само две вангле - једна за суве састојке, једна за мокре, и плех - рекла је Уна.
Какви су твоји планови за будућност, када је блогерство у питању? Да ли ће то некада можда бити твоје занимање, и имаш ли у плану можда да издаш неку књигу рецепата?
- О књизи рецепата нисам размишљала, мада не би било лоше, сад си ми дала идеју! Али јесте ми падала на памет нека посластичарница уско усмерена само на америчке посластице.
ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ