Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
нега кућних биљака

Шта треба да урадите како бисте одржали ФИКУС здравим ЗИМИ: Припремите га за нову сезону

Предузмите ове кораке како би ваш фикус остао здрав и у хладним данима.

1643379988_houseplant-g5d22a0751_1280.jpg
Фото: пиxабаy
Oglas

Као и многе друге врсте кућних биљака, дрво фикуса је биљка  која успева на топлом времену. Ова врста је пореклом из тропских и суптропских региона - па иако ваш фикус може с времена на време да поднесе мало хладноће, не може издржати право зимско време. Када је у питању брига о вашем дрвету фикуса зими, ниже температуре могу угрозити његово здравље. У таквим условима дрво фикуса неће расти, већ само преживљавати. Међутим, уз правилну негу током хладног времена, можете минимизирати опадање листова и помоцћи вашој биљци да остане здрава током целе сезоне.

Када почне зима потребно је да ваш фикус буде потпуно здрав

Овај савет може изгледати очигледан, али то је важан фактор који не треба занемарити. Ако је ваше дрво фикуса нездраво када почне зима, вецћа је вероватноцћа да ће доћи до опадање листова и друге уобичајене проблеме ван сезоне. Пре него што  време захлади, предузмите одговарајуцће кораке за негу како бисте осигурали да ће ваша биљка успевати и у предстојећем периоду. Пошто је ова врста склона труљењу корена, неопходно је правилно фикус заливати. Посадите свој фикус у саксију са богатом земљом и саксијом са пуно рупа. Одржавајте влагу земље, али пазите да не претерате - ако је земља влажна на додир, време је да смањите заливање. Током јесени и зиме потребно је ђубрити земљу на свака два месеца. Ако ваше дрво фикуса борави напољу током вегетације, такође је важно да проверите да ли су његово лишће напале штеточине или болести пре него што га унесете у затворену просторију. Обратите пажњу на знаке болести као што су промењено лишцће, црвене или смеђе мрље или гљивице које могу бити последица инвазије штеточина попут буба, трипса и љуспица. Ставите биљку у изолацију док се не ослободи од  штеточина и излечи од болести, како бисте спречили њихово ширење на ваше друге собне биљке.

Изаберите праву локацију у затвореном простору

Адекватна светлост је један од најважнијих фактора неге фикуса током зиме. Када бирате место у свом дому за "презимљавање" ове биљке, потражите место које има пуно сунца. Пружите вашој биљци  што више  светлости: стабла фикуса расту на јаком сунцу у својим изворним стаништима, што значи да преферирају најмање шест сати директне сунчеве светлости сваког дана. Сваке недеље ротирајте свој фикус  како би различити делови биљке били окренути према прозору и имали подједнаку изложеност сунцу. Ово омогућава биљци да настави равномерно да расте. Ако је природно светло тешко пронацћи у затвореном простору, можете поставити лампуза раст биљака. Не заборавите да искључите лампу ноћу како бисте симулирали циклус ноћи и дана. Штавише, не излажите свој фикус промаји. Ово укључује и хладну промају која дува кроз прозоре и врата заједно са топлим, сувим ваздухом из отвора за грејање. Ове екстремне температурне флуктуације могу ослабити и оштетити вашу биљку. Наорчито сув ваздух може довести до сушења и пада лишћа са дрвета фикуса.

Спречите опадање листова

Опадање листова је уобичајено током зимских месеци. Немојте претерано реаговати: нормално је да ваша биљка изгуби нешто листова како температура пада и ваздух се суши. На тај начин ваша биљка чува енергију. Уместо да реагујете на опадање листова чешћим заливањем, заправо је корисније мање заливати свој фикус зими. Оно што овом дрвету заиста треба је већа влажност. Биљка фикуса долази из тропских подручја са различитим годишњим добима - али уместо топлог и хладног, смењују се кишни и суви периоди. Док у тропским крајевима зими пада мање кише, влажност је константан фактор током целе године. Одржавајте влажне услове за своју биљку помоцћу овлаживача или  посуда за влажење. Ово цће помоцћи да ваше дрво фикуса буде здраво и минимизирати опадање листова.

Прочитајте још: Привлаче НОВАЦ и ПОСЛОВНИ УСПЕХ: Шест биљака које треба држати у ХОДНИКУ поред улазних врата

Припремите се за нову сезону

Када време поново постане топлије  и сунчани сати  повећају, потребно је наставити чешће заливање и ђубрење. Ово је такође најбоље време за пресађивање фикуса ако му корење постаје превише чврсто везано за постојећу саксију: пресађивање на крају помаже да се лишће оживи и задржи што више здравих листова. Одржавање ваше биљке у адекватнимусловима када почне сезона раста, помоћи ћете јој да остане довољно здрава и јака да преживи следећу зиму.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas