Калатеа се сматра једном од најлепших тропских биљака на свету, пореклом је из Бразила.
Карактеришу је дугуљасти листови у низу боја. Због занимљивих пругастих листова позната је и по надимцима биљка зебра или биљка паун.
Имају репутацију биљке која је тешка за узгајање, али ништа није немогуће, тако да је можете гајити и у кућним условима. У природним стаништима за годину дана може да достигне висину од једног до два метра.
Осетљиве су на промене температура, па је то најбитнија ствар коју треба да обезбедите ако планирате да је чувате у кући, а она ће вам дефинитивно вратити својом лепотом.
Прочитајте још: Најшаренија кућна биљка: Како се чува КРОТОН?
Светлост
Биљке калатеје више воле филтрирано, индиректно светло или хлад. Навикли су да расту испод крошњи дрвец́а на дну џунгле и зато су прилагођени кратким делићима сунчеве светлости уместо сталних оштрих зрака. Најбоље је да калатеју држите даље од директне сунчеве светлости, јер превише светлости може да сагори лишц́е и проузроковати промену боје. Можда ћете и да приметите да се њени листови померају током дана. Ноћу се преклапају према горе, а ујутру шире.
Фото: Депосит
Тло
Влага је од највец́е важности за биљку калатеју, зато се одлучите за мешавину тла која добро задржава воду. Обавезно посадите калатеју у посуду са дренажним рупама у основи; иако воли влажно земљиште, и даље је подложна труљењу корена ако се преплави.
Прочитајте још: Фенг шуи каже да је ово идеално цвеће за дом: Изаберите своју симболику
Вода
Калатеја је биљка која воли воду. Најбоље резултате постиже када се редовно залива како би одржала стално влажно земљиште. У зависности од вашег куц́ног окружења, то би могло да значи заливање сваких неколико дана, једном недељно или једном сваке друге недеље. Најважније правило је да се земља никада не осуши. Ако приметите да ивице листова калатеје порумене или увену, то је сигуран знак да треба да повцећате ритам заливања.
Калатеје су избирљиве када је врста воде у питању. Осетљиве су на неколико минерала који се обично налазе у вец́ини вода из славине, због чега им листови постају жути. Како бисте то избегли заливајте је филтрираном водом кишницом или једноставно оставите да вода из славине одстоји преко ноћи.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ