Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЗНАКОВИ ДА СТЕ ОДРАСЛИ У ДИСФУНКЦИОНАЛНОЈ ПОРОДИЦИ: Последице се испољавају током целог живота

Постоји 6 знакова одрастања у дисфункционалној породици који се манифестују током живота.

1726493904_shutterstock_2494845823.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Једноставно речено, дисфункционална породица вас обесхрабрује да верујете свом правом себи тако да развијате лажни осећај себе. Шта то значи? То значи да имате право да будете све што јесте, али, нажалост, многи људи имају несвесна ограничења због тога што долазе из породице која је подсвесно тражила од особе да се прилагоди потребама једног или више чланова породице. Да ли ово звучи познато?

Ево 6 суптилних знакова да сте одгајани у дисфункционалној породици - и то сада утиче на вас:

1. Проводите превише времена покушавајући да угодите другима

Осећате се кривим што радите ствари за себе. Осећате се кривим што се љутите на људе за које мислите да не би требало да будете. И осећате се кривим када су други узнемирени.

Ово је узроковано вашим погрешним размишљањем да сте одговорни за осећања других људи. Ви сте, у суштини, обучени да радите оно што је немогуће учинити да би се други осећали срећним. Ово је суштински задовољан људима, као што је описано у истраживању из 2024.

2. Склони сте да бирате људе који имају проблема да узврате

Стално осећате да је однос неуједначен, да нема равнотеже или правичности. Наравно, због вашег лажног осећаја одговорности и кривице, предуго остајете у овим неуједначеним везама и нарушавате своје емоционално благостање.

3. У вашој интимној вези или је превише или премало сукоба

Ако се увек свађате без икаквог слушања или разрешења, можда сте дошли из породице у којој су људи били веома реактивни и неефикасни у умиривању. Напетост вашег окружења током одрастања условила вас је да увек будете спремни и вољни да се свађате.

Ако никада немате сукобе и ствари су увек пријатне, можда сте из породице у којој су емоције "гурнуте под тепих" и да се њима не бави. И интимни односи "високог конфликта" и "прениског конфликта" могу бити незадовољавајући и емоционално исцрпљујући.

4. Строги сте према себи и склони сте да будете перфекциониста

Перфекционизам обично значи да сте били или прецењени или потцењени као дете, као што је истраживано у студији из 2019. Ако сте били прецењени, један или оба ваша родитеља су направили превелики посао од ваших достигнућа и чинило се да се осећају чак и боље од вас због њих.

Или сте били потцењени и натерани да осећате да никада не можете бити довољно добри . У оба случаја, нисте научили како да се осећате "цењено" због онога што јесте.

5. Тешко се опуштате

Ако икада престанете, можда ћете приметити колико сте напети. Истраживања о третману злостављања и занемаривања у детињству показују да су људи који често имају овај проблем у сталном покрету, увек имају више посла на својој листи обавеза него што им време дозвољава.

6. Ви сте екстремни као родитељ

Или сте превише лаиссез-фаире, допуштајући својој деци да воде домаћинство, или га водите као камп за обуку, гушећи тако спонтаност своје деце. У овом случају, вероватно сте дошли из куће једне или друге крајности.

Или је то или сваки родитељ представљао било коју крајност и није развио јединствен став. Добра вест је да можете створити ново наслеђе за себе и своју децу.

Стилл 

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas