Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Стручњак објашњава шта обавезно треба да буде у рутини детета од 6. године: Важно је за психу

Родитељи углавном имају дилему када је дете довољно старо и самостално да може да се игра само напољу, да иде само до продавнице, школе и слично.

1721051184_shutterstock_2190889113-1-.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Када се доноси таква одлука, треба узети много фактора у обзир, али стручњак за развој деце др Аманда Гамер сматра да родитељи превише штите децу и тврди да шестогодишње дете може без надзора да се игра напољу.

Говорећи на ту тему у радијској емисији Ин мy опинион, она је истакла да тиме што родитељи "превише мазе" своју децу заправо им наносе штету, па је објаснила како презаштићеност може да утиче на вештине доношења одлука које деца развијају.

Др Гамер је истакла да тиме што родитељи не дозвољавају деци да се играју напољу без надзора, заправо им одузимају шансу да науче да процене ризик, социјализују се, доносе одлуке и склапају пријатељства, преноси еверyмум.ие. Она је истакла да разуме да се родитељи плаше да пусте децу да се играју напољу без надзора, али да су несреће у кући чешће него отмице деце.

Наводећи да разуме страх родитеља да се њиховој деци нешто лоше не деси, др Гамер је рекла и зашто је важно да се деца играју напољу сама, без надзора одраслих: "Чим дође до неког конфликта, они се окрећу ка родитељима да то реше. Када се деца играју сама, имају прилику да сами решавају конфликте, да уче ствари попут емпатије и вештине лидерства".

Стручњак за развој деце је поручила и да је важно да постоје безбедна места где мала деца могу да се играју и где родитељи могу без бриге да их пусте да "зараде коју модрицу или огребано колено како би научили шта су опасности и ризик".

- Важно је да их пустимо да праве грешке када су последице мале, тако да када су старији и последице су веће, знају како да се носе са тим стварима - поручила је др Гамер.

(Yумама)

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas