Oglas
· · Komentari: 0

Stručnjak objašnjava šta obavezno treba da bude u rutini deteta od 6. godine: Važno je za psihu

Roditelji uglavnom imaju dilemu kada je dete dovoljno staro i samostalno da može da se igra samo napolju, da ide samo do prodavnice, škole i slično.

1721051184_shutterstock_2190889113-1-.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Kada se donosi takva odluka, treba uzeti mnogo faktora u obzir, ali stručnjak za razvoj dece dr Amanda Gamer smatra da roditelji previše štite decu i tvrdi da šestogodišnje dete može bez nadzora da se igra napolju.

Govoreći na tu temu u radijskoj emisiji In my opinion, ona je istakla da time što roditelji "previše maze" svoju decu zapravo im nanose štetu, pa je objasnila kako prezaštićenost može da utiče na veštine donošenja odluka koje deca razvijaju.

Dr Gamer je istakla da time što roditelji ne dozvoljavaju deci da se igraju napolju bez nadzora, zapravo im oduzimaju šansu da nauče da procene rizik, socijalizuju se, donose odluke i sklapaju prijateljstva, prenosi everymum.ie. Ona je istakla da razume da se roditelji plaše da puste decu da se igraju napolju bez nadzora, ali da su nesreće u kući češće nego otmice dece.

Navodeći da razume strah roditelja da se njihovoj deci nešto loše ne desi, dr Gamer je rekla i zašto je važno da se deca igraju napolju sama, bez nadzora odraslih: "Čim dođe do nekog konflikta, oni se okreću ka roditeljima da to reše. Kada se deca igraju sama, imaju priliku da sami rešavaju konflikte, da uče stvari poput empatije i veštine liderstva".

Stručnjak za razvoj dece je poručila i da je važno da postoje bezbedna mesta gde mala deca mogu da se igraju i gde roditelji mogu bez brige da ih puste da "zarade koju modricu ili ogrebano koleno kako bi naučili šta su opasnosti i rizik".

- Važno je da ih pustimo da prave greške kada su posledice male, tako da kada su stariji i posledice su veće, znaju kako da se nose sa tim stvarima - poručila je dr Gamer.

(Yumama)

BONUS VIDEO

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas