Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Када дете треба да почне да реагује на своје име? Питање које мучи многе родитеље

Одабир имена за бебу није нимало лака одлука, већ леп, али озбиљан задатак коме будуће маме и тате приступају веома пажљиво. А када га већ одаберете и коначно дође тренутак да можете да се обратите својој беби, не можете да се не запитате када ће ваш малишан моћи да препозна своје име и одреагује на њега?

1718794779_shutterstock_683174023.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Питање које занима све родитеље, али на њена не постоји један одговор. Као и када је реч о проговарању, пропузавању, проходавању, и ово се разликује од детета до детета.

Када ће беба реаговати на своје име

Стручњаци кажу да се најчешће може препознати нека врста реакције код бебе на своје име између осмог и десетог месеца живота. Ипак, као и код осталих прекретница, не постоји тачно одређено време када ће дете да препозна своје име, али се очекује отприлике до 15. месеца да почне да реагује када му се обратите именом.

Како дете почиње да препознаје име

И овде треба имати на уму да су сва деца различита, али ево по чему се најчешће може приметити да дете реагује на своје име:

  • Када чује своје име, окреће се да види одакле долази звук
  • На тренутак застане у ономе што тренутно ради јер је чуло своје име
  • Насмеши се или гласом реагује када га чује

Како да научите дете како се зове

Одговор је овде прилично очигледан – стручњаци кажу да ће дете најлакше научити да препознаје своје име, ако му га понављате од најранијег узраста. Знате како кажу, понављање је мајка знања, тако да што више понављате име, веће су шансе да га малишан запамти. С тим у вези, боље је да му се обраћате именом, него неким надимком, управо из овог разлога.

Шта када дете не препознаје своје име

Родитељи се често забрину ако малишан не препознаје своје име, нарочито ако је у питању прво дете, па нису баш сигурни до када се то толерише. Чињеница је да свако дете има неки свој темпо развоја, али ако дете баш никако не реагује на име после 12. месеца живота, а често му се обраћате на тај начин, посаветујте се са педијатром.

Уколико дете, поред свега што радите, не почиње да реагује на своје име, то би могао бити рани знак аутизма, и зато је важно да попричате са педијатром, јер је реаговање на време од велике важности.

(Yумама)

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas