Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Трикови за лакше и брже пеглање одеће: За многе напоран кућни посао може да буде једноставнији

Пеглање је лети посебно напорно, а често неопходно

1721226423_shutterstock_1892723176-1-.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Пеглање може бити фрустрирајуће и због чињенице да се чини као бескрајни процес. Сваки пут када завршимо један комад одеће, чини се да се појављује још један који чека на свој ред. Осим тога, постоји стална брига да ли ћемо правилно испеглати осетљиве тканине или да ли ће пегла оставити трагове на неким материјалима.

Неизбежно је да се током пеглања понекад догоде незгоде као што су загорели трагови од пегле или набори који се поновно појављују након што смо већ завршили с пеглањем. Такође, често морамо пажљиво приступити пеглању детаља на одећи како бисмо избегли оштећења или неуредан изглед.

С друге стране, постоји и нека врста задовољства када завршимо с пеглањем и када све наше ствари изгледају уредно сложене и спремне за ношење. То може бити мали тренутак задовољства након свих мука које смо прошли током самог процеса.

Пеглање одеће од осетљивих материјала

Како да на најлакши начин испеглате одећу која је направљена од изузетно осетљивог материјала, а да је не уништите и испеглате како треба? За ово ће вам требати само газа и обично парче картона. Део који је највише изгужван, или цели комад одеће ставите на картон, а преко њега ставите газу. Лагано пређите пеглом и изгужвана одећа ће бити равна, као нова.

Редовно чишћење пегле

Главни разлог због којег ваша пегла неће једним покретом да исправи наборе на одећи, је тај да је дно пегле прљаво. Временом се на дно пегле накупе длачице од различитих материјала, које касније праве проблем и само додатно гужвају одећу, уместо да је равнају. Да се то не би дешавало, минимум два пута месечно чистите дно пегле са мешавином јабуковог сирћета и соде бикарбоне. Пегла не мора да буде загрејана, само топлу и загрејану смесу нанесите памучном крпом преко дна и она ће савршено очистити све нечистоће на пегли.

За мање изгужвану одећу

Вероватно сте видели своју баку како слаже веш у лавор након вађења из машине и запитали се зашто то ради, када ће је свеједно окачити на сушилицу. Овај једноставан поступак, који не одузима много времена, значи ће вам много - одећа ће бити много мање изгужвана, а пеглање ће бити краће, можда чак и непотребно.

Лакше пеглање одеће са обе стране

Углавном није довољно пегање одеће са једне стране, па је морате окретати и радити дупло посао. Како бисте себи знатно олакшали овај кућни послић, испод заштитне тканине на дасци ставите алуминијумску фолију. Она ће рефлектовати топлоту, па вам пеглање са друге стране неће бити потребно више.

Пеглање са паром

Ако вам се којим случајем покварила пегла, а немате времена да купите нову или једноставно немате времена за дуготрајно пеглање, искористите трик са паром. Окачите мајицу, панталоне, хаљину или кошуљу на офингер и окачите је изнад каде (на шипку за завесу). Напуните каду врелом водом и сачекајте око 5 минута или се истуширајте/окупајте. Пара ће опустити наборе, па ће одећи бити потребно минимално пеглање или ћете моћи да га заобиђете.

(Женски магазин)

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas